Vlivnější a bohatší než král byl Vilém II. z Pernštejna. Skoupil mnoho hradů, u poddaných byl překvapivě oblíben

4. říjen 2023

Vlivnější a bohatší než král – tak by se dal stručně popsat politik a státník přelomu 15. a 16. století Vilém II. z Pernštejna. Moravský šlechtic díky svému obchodnímu i diplomatickému talentu získal vliv v okolních zemích a stal se hybatelem tehdejšího politického dění.

Nejprve nechal rozšířit rodový hrad Pernštejn, koupil Helfštýn a Moravský Krumlov, získal hrad Plumlov a koupil města Přerov a Hranice. Pak zahájil expanzi do Čech. Po roce 1491 začal skupovat panství a hrady ve východních Čechách a rozhodl se z Pardubic vybudovat své reprezentativní sídlo.

Hrad přeměnil na působivý zámek, nechal vystavět velkou část města a podporoval rozvoj řemesel a živností. Založil ve východních Čechách přes 200 rybníků, zasáhl do hornictví a pivo se v Pardubicích začalo vařit právě za jeho éry. Zvláštní bylo, že ho měli rádi i jeho poddaní, byl údajně spravedlivý, potíral kriminalitu a byl velkým propagátorem náboženské svobody. Možná právě proto se dožil na svou dobu nebývale vysokého věku – Vilém II. z Pernštejna zemřel v roce 1521 a bylo mu úctyhodných 85 let.

Zámecké valy nechal vybudovat Vilém z Pernštejna
Spustit audio