Vodáci odmítají stavbu jezu na Ohři kvůli bagrování koryta. Řece stavba prospěje, myslí si investor

3. duben 2021

Asociace vodní turistiky a sportu (AVTS) napadla povolení ke stavbě Malé vodní elektrárny Dubina na řece Ohři nedaleko Karlových Varů. Kvůli nutnosti odbagrovat tisíce kubíků zeminy podle sdružení dojde k výraznému poškození života v řece. Investor kritiku odmítá, protože nový jez podle něj usnadní migraci ryb.

Projekt počítá se stavbou nového jezu, rybího přechodu a vodácké propusti kousek nad šikmým pobořeným jezem, který řeku přehrazuje dnes a pro vodáky je oficiálně nesjízdný.

„Má tam vzniknout nový, obrovský, čtyři metry vysoký jez, který až ke Kadaňskému stupni nemá na řece obdobu. Obvyklá výška jezů na Ohři je do dvou metrů,“ říká předseda Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček.

Čtěte také

Nový jez vodáci považují za nebezpečný, protože v podjezí vznikne nebezpečný vývar. Ačkoliv investor, firma EnerUm, a. s. plánuje vybudovat vodáckou propust, tak podle asociace při vyšším průtoku hrozí, že méně zkušení vodáci nezvládnou najet do propusti a proud je stáhne přes hranu jezu.

„Jednotlivá povodí se snaží takovéto jezy přestavovat, aby byly bezpečné. A teď nově vznikne nebezpečný jez. To právě nechceme,“ vysvětluje Ptáček.

Asociace také kritizuje bagrování koryta po proudu, kdy dojde k odstranění asi 13 tisíc metrů krychlových zeminy.

„Když si to představíte jako hranol o šířce a výšce 5 metrů, tak na délku by měl 500 metrů, to je obrovské množství říčního koryta, které se tímto de facto zničí,“ říká Ptáček.

Elektrárna bude bezemisním zdrojem energie

Investor námitky vodáků odmítá.

Čtěte také

„Nás tato kritika od zájmového spolku Asociace vodní turistiky a sportu velmi mrzí, protože jsme si konkrétně s panem Šálkem (místopředseda AVTS Pavel Šálek, pozn. red.) prošli několika diskuzemi, kdy jsme stanovovali parametry, které budou vhodné pro rekreační plavbu tak, abychom jim zlepšili stávající podmínky,“ oponuje předseda představenstva firmy EnerUm Vladimír Uman.

Kromě vodácké propusti, která bude mít přes sezónu zaručený průtok, navíc firma vybuduje rybí přechod. Důležité podle Umana je také, že malá vodní elektrárna bude představovat čistý bezemisní zdroj energie.

Uman odmítá také výroky vodáků ohledně bagrování koryta. Většina zeminy bude údajně odtěžena v místě stavby nového vodního díla.

Stavbu už posvětil Magistrát města Karlovy Vary. Vodácká asociace se proti rozhodnutí odvolala a celou věc teď bude přezkoumávat Karlovarský kraj.

Více si poslechněte v pořadu Natura Ondřeje Nováka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.