Vodík jako pohon blízké budoucnosti?

12. březen 2020

Elektromobil s vodíkem je jednou z možných variant. V České Lípě už ho testují. Sice jen v měřítku 1:10, ale velmi úspěšně. Studenti českolipské průmyslovky se svým modelem zvítězili na mezinárodních závodech.

Čtěte také

Dálkově ovládané autíčko, takzvaný RC model, nemusí být jen hračkou. Své o tom vědí Tereza, Jakub, Petr, Daniela, Jaroslav a Marek. Studenti Střední průmyslové školy Česká Lípa, kteří tvoří „Růžový tým“ a se svým autíčkem zvítězili na mezinárodních závodech modelů na vodíkový pohon. Do České Lípy se za nimi vypravil redaktor Jaroslav Hoření.

Úspěšný „Růžový tým“

„Je to vlastně závodní model velikosti 1:10 a skládá se z motoru, elektrického regulátoru a servomotoru, díky kterému auto zatáčí, a pak RC soupravě, tedy přijímače tady dole a vysílač, a baterky. My k tomu navíc máme v projektu ještě vodíkovou soupravu, díky které ta baterka vydrží déle,“ popisuje jeden z členů týmu. To, že baterie vydrží déle, je velká výhoda, závody totiž trvají několik hodin.

Hydrostiky, tedy vodíkové články, díky kterým jezdí auto déle

Studenti také předvedli ukázkovou jízdu. Snaží se co nejblíže nasimulovat prostředí, jako je na závodech, aby byli připraveni a zvykli se na ty podmínky, jak sami říkají. Týmu dělá odborný doprovod Petr Grof z Liberce, který má s RC modely už dvacetileté zkušenosti.

Pohled pod kapotu

Studentskému týmu je nakloněno i vedení školy, které ho hodlá podporovat i přesto, že letos zřejmě skončí česko-německý projekt. Zástupkyně ředitele českolipské průmyslovky Vendulka Vorlová potvrdila, že uvažují o nákupu dalších komponent, které týmu pomůžou ve zlepšování a zrychlování modelu.

Spustit audio

Související