Vojtěch Boháč: Všechny cesty vedou k válce. Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra

12. květen 2023

Jak se na Ukrajině a v Rusku žilo před válkou, po anexi Krymu a po vypuknutí konfliktu na Donbase? Co vedlo až k rozpoutání největšího vojenského střetu na území Evropy od roku 1945?

Vojtěch Boháč začíná své vyprávění rokem 2011, kdy se poprvé vypravil na studijní cestu do Ruska. Od té doby tam absolvoval několik studijních pobytů na vysokých školách a následně řadu reportážních cest.

Čte: Pavel Čeněk Vaculík
Připravil: Martin Velíšek
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 28. 4. 2023

Byl svědkem velkých demonstraci v Moskvě v roce 2011, na Majdanu v roce 2014, pobýval na Krymu v čase jeho anexe, zažil první konflikty na Donbase. Do Ruska (pokud dostával vízum) a na Ukrajinu se vracel a na Ukrajině byl i na jaře roku 2022.

Po celou dobu se snaží s maximální mírou objektivity pochopit situaci regionu. Zasvěceně píše o kontextu politických událostí, snaží se dešifrovat informační válku, centrem jeho pozornosti jsou ale především obyčejní lidé trpící ozbrojeným konfliktem nebývalých rozměrů.

Vojtěch Boháč, válečný reportér

Vojtěch Boháč

Vystudoval politologii na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Je spoluzakladatelem, reportérem i šéfredaktorem Voxpotu. Zaměřuje se na východní Evropu, Balkán a Blízký Východ. Dříve psal pro deník Právo, časopis Reportér, Deník Referendum, A2larm nebo The Moscow Times.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související