Vražedné kombinaci soli, tuku a křupnutí není snadné odolat. Brambůrky slaví 170 let

24. srpen 2023

Legenda o prvních brambůrkách praví, že je jako první usmažil kuchař George Crum 24. srpna 1853 v luxusní restauraci Moon's Lake House v městečku Saratoga Springs ve státě New York. Chtěl se tak prý pomstít hostu Corneliu Vanderbiltovi, který několikrát vrátil opečené brambory, protože mu připadaly příliš tlusté a mastné.

Historické obrysy této události jsou rozostřené, jisté ale je, že neodolatelné chuti tuku, škrobu a soli nepodlehl jen průmyslník Vanderbilt. Podle článku v New York Herald z roku 1849 v té stejné restauraci už smaží fenomenální chipsy kuchařka Eliza. Jiné historické prameny nás vedou k sestře George Cruma, která opět ve stejném provozu měla náhodou upustit tenký plátek brambory do vroucího oleje.

I kdyby první smažený bramborový lupínek měl být chyba, prank, nebo pouhý marketing, je jasné, že jsou chipsy zásadním prodejním artiklem a stravovacím guilty pleasure mnoha národů a generací.

Vroubky jsou fuj a doma si je nedělám, jsem líná,“ poukazuje jedna z respondentek ankety na fakt, že i na tak obyčejnou věc, jako je osmažený plátek zeleniny lze mít názor. Gastronomie se navíc stále vyvíjí, a s tím přichází i nové trendy ve smažení. „Airfryer je populární věc, což je supr, protože odpadá nutnost oleje,“ dodává kuchař Ondřej Molina na téma horkovzdušného „smažení“, které umí přípravu zlevnit v nákladech i omezit odpad.

Vedle soli je to ale právě olej nebo obecně tuk, který stojí za pověstnou návykovostí takových lupínků. Tuk váže chuť, takže co je tučný, je dobrý,“ zmiňuje starou známou pravdu výživová poradkyně Lucie Soldánová.

Je škrob v bramborách nepřítel smažení? A co teprve zdravé výživy? Poslechněte si celý příspěvek Terezy Havlínkové v podcastu Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.