Vrchlabí jsem vnímal trošku jako šedé město. Věřím, že teď rozkvetlo, usmívá se starosta Jan Sobotka

12. červenec 2022

Rada kraje nedávno ocenila medailí hejtmana Královéhradeckého kraje 40 starostů a starostek našeho regionu, kteří dlouhodobě dobře pracují ve svých funkcích. Jedním z těch, kteří převzali v Hradci Králové na Pivovarském náměstí ocenění z rukou hejtmana, je i starosta Vrchlabí a senátor Jan Sobotka zvolený jako nestraník za hnutí STAN. 

Gratulujeme k tomu ocenění. Co jste na to říkal? Jaké jste měl pocity, když jste přebíral medaili?
Každého člověka potěší, když si někdo všimne jeho práce. A já jsem opravdu vděčný za to, když mi někdo řekne děkuji. A uvědomil jsem si, bylo to poprvé co si někdo všiml, že takovou dobu starostuji a starám se o věci veřejné. Bylo to důležité i z toho pohledu, protože obce a města jsou spolupracovníky kraje a člověk si uvědomí, že ta spolupráce je velmi důležitá. Věřím, že to ocenění každého potěšilo a pohladilo.

Udělali jsme vše pro zkrášlení centra města. Zasadili jsme stromy, vylepšili parkování, udělali dlážděné chodníky. Jsem na to hrdý.
Jan Sobotka, senátor a starosta Vrchlabí

Jak dlouho vy už starostujete ve Vrchlabí?
Od listopadu 1998.

Takže hodně přes 20 let, dá se říci. Proč jste tenkrát šel do komunální politiky? Protože vy jste původně stavař.
Ano, jsem původem stavař, mám vystudované vodní stavby a vodní hospodářství. Ve svém životě jsem měl obrovské štěstí, že jsem prošel všemi profesemi, jak projektantem, tak stavbyvedoucím, i vedoucím stavební výroby, pak jsem se staral také o lyžařské vleky, kde jsem získal spoustu zkušeností.

Čtěte také

V roce 1994 jsem se stal členem zastupitelstva města Vrchlabí a tam jsem k tomu tak nějak čuchl. A potom to přišlo spontánně, politická situace a rozložení politických sil bylo taková, že mi bylo řečeno abych to zkusil. Věděl jsem, že věci veřejné mě zajímají a že mám chuť to dělat, protože to je tak široká škála práce, což mě baví.

Tedy ono ocenění berete možná také jako poděkování za vaši práci od Vrchlabáků, ne?
Určitě to tak je, protože každé volby vám vyjadřují nějakou podporu. Každé volby jsou průzkumem veřejného mínění, ocenění toho, jak se snažíte a co děláte, jak se chováte. Tedy je to pro mě obrovské ocenění a velká vděčnost, že to mohu dělat. Protože musím říct, že mě ta práce velmi baví.

Čtěte také

Jak byste Vrchlabí představil lidem, kteří ho neznají? Protože vy máte tohle město pevně v srdci.
Vrchlabí je brána do Krkonoš, protože leží na řece Labi, proto se také jmenuje Vrchlabí. A když jedete do Špindlerova Mlýna, tak vždy musíte jet přes Vrchlabí, byť se tam v letech 1989 až 1990 udělal obchvat, tedy ne všichni musí jet přes centrum. Město má 12,5 tisíce obyvatel, je tam významný průmysl, což je zvláštní v tomto podhorském centru. Jsou tam tři velké továrny včetně Škodovky, je tam sídlo Krkonošského národního parku, je tam zajímavý zámek, kde sídlil i Albrecht z Valdštejna. Tedy zajímavosti jak historické, tak kulturní i sportovní. Donedávna jsme hráli první ligu v hokeji, takže jsme známí i přes sport a lyžování.

Vrchlabí je líhní sportovců, kteří potom vozí olympijské medaile. Rodáci jako například Eva Samková nebo Michal Krčmář.
Lucie Charvátová, Karolína Erbanová a tak dále. Opravdu je tam spousta kvalitních sportovců.

Čtěte také

Vy jste také v mládí sportoval, dokonce jste snad i přemýšlel trochu o profesionální kariéře, ne?
Dělal jsem skoro profesionální sport, bylo to v dobách před revolucí, kdy bylo ve Vrchlabí zřízeno středisko vrcholového sportu, takže jsme byli de facto profesionální sportovci, i když jsem chodil v té době do školy. Já podporuju vrcholový a profesionální sport, protože jsem dělal sjezdové lyžování, ale čuchnul jsem i k tenisu, hokeji nebo fotbalu. Takže fandím každému sportu.

Starostuje tedy už téměř 25 let, tak můžeme srovnávat. Co se všechno povedlo nebo i nepovedlo za tu dobu, pane starosto?
Doufám, že to nebude jen můj subjektivní názor, ale Vrchlabí před 25 lety, nakonec ještě před rokem 1989, bylo takové trošku zapomenuté sudetské město. Po druhé světové válce se tam výrazně vyměnilo obyvatelstvo, vnímal jsem ho trošku jako šedé město. A doufám, že rozkvetlo. Udělali jsme nové fasády, opravili centrum města, chceme ho ukázat hezké i turistům, nejen trvale žijícím obyvatelům. Ti se většinou živili v průmyslu a turistický ruch tolik nevnímali. Takže jsme udělali vše pro to, abychom centrum zkrásnili, máme tam dnes muzeum, kde sídlí i Správa Krkonošského národního parku.

Čtěte také

Letos jsme dodělali třetí etapu rekonstrukce hlavní ulice, hlavní tepna vede souběžně s Labem. Udělali jsme zase krásný kus města přes hlavní náměstí, kde jsme zasadili stromy, vylepšili parkování, udělali jsme dlážděné chodníky. Na to vše jsem hrdý.

A nový bazén teprve bude. Je možnost se u vás teď aktuálně v létě vykoupat?
Letní koupání je pro nás takovou trošku noční můrou. Chtěli jsme, aby venkovní koupání bylo v přírodním rybníce, upravili jsme ho, vybagrovali, udělali jsme z něj takový biotop, dali jsme mu mola a jiné věci a on nám strašně rychle zarůstá trávou, což je nepříjemné pro plavce, ti se tam necítí komfortně. Takže letní koupání je u nás maličko problém. Tak jsme se rozhodli, že postavíme krytý bazén, protože o něm lidé u nás sní už nějakých téměř 50 let. Vrchlabí nikdy nebylo okresním městem, takže tam se na krytý bazén nemyslelo. Intenzivně jsme o tom přes 10 let diskutovali a teď máme bazén před dokončením. Chtěli bychom před Vánocemi spustit provoz krytého bazénu.

Čtěte také

V té souvislosti mne zajímá ještě jedna věc. Vy jste začali bazén plánovat a stavět v době, kdy byly ceny energií na úplně jiných úrovních než dnes. Jak si s tímto poradíte?
To nás samozřejmě tíží, protože jsme rozhodli o bazénu v prosinci 2020 a mezi tím, co se podepsala smlouva a byla zahájena stavba, tak se rozběhl kolotoč navyšování cen stavebních materiálů a tak dále. Trápí nás to, ale máme dobrou smlouvu a dobrého dodavatele, tak věřím, že stavbu zdárně dotáhneme do konce. Na druhou stranu nás budou trápit energie, protože jsme netušili, že bude takový problém s plynem. Bazén je celý postaven na plynu, naštěstí tam máme kogenerační jednotku, kterou budeme vyrábět elektrickou energii a teplo, takže tím trošičku snížíme náklady.

To se asi bude týkat i všech dalších budoucích investic.
Přišla nová doba. Zvažujeme nějaké plochy, které bychom třeba osadili fotovoltaikou, a tím si vylepšili bilanci. I co se týče bazénu, tak chceme možná dodatečně instalovat nějaké fotovoltaické panely. Týká se to i zimního a fotbalového stadionu. Začali jsme nově přemýšlet o rekonstrukci školní budovy a zkusíme začít od začátku i se změnou vytápění. To znamená tepelná čerpadla nebo jiné věci. Přestáváme se orientovat pouze na plyn, což v minulosti bylo moderní řešení. Tedy je to pro město výrazná změna.

Jakub Schmidt a Jan Sobotka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl starosta Vrchlabí a také senátor Jan Sobotka. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související