Vrchním ochutnávačem našich výrobků je moje babička, prozrazuje Adam Dostál, který stojí za projektem jídla z hmyzu

11. duben 2023

Hostem pořadu Apetýt byl Adam Dostál, který nabízí lidem jídla z hmyzu, tedy například z kobylek nebo cvrčků.

Nápad na potraviny ze cvrčků dostal Adam Dostál na táboře, když ho kamarádi přesvědčovali, aby si s nimi zkusil sníst kobylku. Odolal, ale začal přemýšlet o tom, jestli by se z hmyzu opravdu nedaly potraviny vyrábět.

Adam Dostál

„Začátky byly komplikované, na obtíž byl můj věk. Když totiž v šestnácti letech voláte na Mendelovu univerzitu, tak vás tam neberou vážně. Ale naštěstí se mi podařilo je přesvědčit a řešili jsme spolu, do jakých potravin hmyz zakomponovat,“ popisuje start svého projektu Dostál.

„Vrchním ochutnávačem našich výrobků je moje babička, které je 80 let. Chutnají jí především chipsy s cvrčky, trojhránky nebo proteinová tyčinka s hmyzem,“ prozrazuje Adam a dodává: „Pro spoustu lidí tohoto věku je to velmi dobrá věc, jak doplnit proteiny, hmyz totiž obsahuje speciální látky, které jsou dobré pro zrychlování metabolismu, takže to může být alternativa například pro lidi, kteří mají problémy s obezitou.“

Hmyzí produkty dnes Adam Dostál vyváží do celé Evropy a tvrdí, že pokud budeme jíst hmyz, budeme výrazně zdravější i spokojenější.

Čím to je, že zájem o jedlý hmyz v Česku roste? Je hmyz opravdu potravinou budoucnosti? A jak se dá připravit, aby nám opravdu chutnal? I to se dozvíte z rozhovoru Lucie Hostačné.

autor: Lucie Hostačná
Spustit audio

Související