Všechny české filmy na jednom místě. Vzniká první evropský portál, který chce nabídnout národní kinematografii v plné šíři

6. prosinec 2022

Nová internetová platforma České kino má ambici nabídnout na jednom úložišti všechny české (a slovenské) filmy, které prošly kiny. Začíná s šesti sty padesáti tituly, do konce ledna jich má být osm set, a každý měsíc by měly přibývat další. A vedle toho i články, průvodce po filmových místech, rozhovory a medailony tvůrců. 

Kino (ilustrační foto)

„Chceme se stát prvním evropským portálem, který nabídne národní kinematografii v plné šíři,“ plánuje jeho ideový otec, producent a režisér Miloslav Šmídmajer. „Francouzům, kteří točí tři sta padesát snímků ročně, se to těžko podaří,“ přibližuje nevýhodu větších kinematografií. Česká platforma nabízí především celovečerní hrané filmy, ale nezříká se ani krátkých snímků a dokumentů. Výrazná je tu i slovenská stopa. „Do roku 1989 byly všechny filmy československé, a po Listopadu vlastně taky,“ upřesňuje Šmídmajer. Na počiny, které exklusivně koupili bohatší kolegové typu Voyo nebo Netflix, si České kino bude muset nějakou dobu počkat, zato už teď tu jsou k vidění snímky, které biografy jenom prošuměly, ale zaslouží si připomenutí. Namátkou zmiňme třeba Krávu, Goleta v údolí nebo Dvojroli.    

Producenti a distributoři byli při jednáních velmi vstřícní. Delší námluvy byly s Národním filmovým archivem a Česká televize dosud na naši nabídku neodpověděla. Věřím ale, že i sem se nám dveře otevřou,“ doufá Šmídmajer. 

Platforma spolupracuje především s internetovými portály FDb a ČSFD, i když se tu vyskytuje řada chyb. Otec myšlenky portálu České kino ale uklidňuje: „Omyly zaznamenáváme a opravujeme. Chceme nabízet ověřené informace jak pro filmové fanoušky, tak třeba i pro badatele a studenty.“ 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.