Všichni psi teď musí mít čip, jinak majiteli hrozí pokuta až 20 tisíc korun

1. leden 2020 09:29

Pokuta až 20 tisíc korun hrozí majitelům psů, kteří nenechali svoje zvíře očipovat. Povinnost mít zvíře označené platí od začátku roku 2020. Veterináři na to průběžně upozorňovali celý loňský rok.

„Dozvěděl jsem se o tom a už jsme tak učinili,“ potvrzuje například chovatel Dušan z Českých Budějovic.

Povinnost označit psa čipem nařizuje majitelům zvířat novela veterinárního zákona. Na psa bez čipu se veterináři budou po Novém roce dívat, jako by neměl platné očkování proti vzteklině.

„Nebude to tak, že by Státní veterinární správa hned začala kontrolovat všechny chovatele psů, ale zejména tam, kde budou podněty na týrání, nebo dojde k poranění člověka, budeme hodnotit, jestli jsou splněné požadavky legislativy. Pokud ne, hrozí sankce,“ vysvětlil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Čtěte také

Číslo čipu bude mít pes v očkovacím průkazu, a tak bude možné doložit, že se skutečně jedná o očkovaného psa.

Snadná identifikace pomocí čipu má podle Zbyňka Semeráda pomoci i v boji proti množírnám psů. „Dosud stačilo, že bylo napsáno od soukromého veterinárního lékaře, že má třicet psů očkovaných proti vzteklině, měl k tomu doklad a my jsme nikdy nebyli schopni to ztotožnit s konkrétními zvířaty,“ připomněl.

Majitelům psů přináší čipování zvířat i další výhody. Čip si můžou registrovat. Přestože to není povinné, udělal to už chovatel Petr. „Pokud by se pejsek ztratil, nebyl by problém ho najít,“ komentoval.

Výjimku z čipování mají psi označení tetováním před červencem 2011.

Spustit audio

Související