Výborný plněný perník (od včelaře Evžena Báchora)

Suroviny: 300 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 1/2 prášku do pečiva, lžička mleté skořice, po 1/2 lžičce mletého hřebíčku a fenyklu, nastrouhaná citronová kůra

Nádivka: smícháme 6 lžic povidel, hrubě nakrájené fíky nebo sušené švestky, hrubě nakrájené ořechy

Postup:
ze surovin zaděláme na vále tužší těsto, které dobře propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každé části rozválíme pruh asi 12 cm široký, doprostřed vložíme nádivku a těsto přeložíme. Upečeme v prudší troubě a ještě teplé krájíme na šikmé proužky. Dobře uskladněný perník vydrží dlouho.

autor: Jana Házová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.