Výměny starých semaforů za nové se v Hradci Králové už dotýkají i frekventovaného městského okruhu

5. květen 2022 08:48

Řidiči v Hradci Králové se musí připravit na častější dopravní komplikace na městském okruhu. Už i na téhle frekventované dopravní tepně začala totiž výměna padesát let starých semaforů za signalizaci moderní, řízenou počítačem. Jako první přišla v noci na dnešek na řadu křižovatka okruhu s Pilnáčkovou ulicí, oproti původnímu plánu začaly práce o pět hodin později.

Čtěte také

Je přesně 17:00 hodin a právě v této chvíli měla dodavatelská firma na okruhu v Hradci Králové v Pilnáčkově ulici začít měnit semafory. Jenže dopravní provoz je stále poměrně hustý a tak se firma rozhodla začátek odložit.

„Posunulo se to na čas, kdy už je provoz minimální,“ vysvětluje Ivo Gajdošík, vedoucí zakázky ze společnosti Cross Zlín, která inteligentní dopravní systém do Hradce instaluje.

Společnost už má hotovou víc než polovinu plánovaných křižovatek, poprvé se ale pustila do oblasti, kterou projíždí hustá tranzitní doprava včetně té nákladní. I proto raději ten posun, i proto raději ta opatrnost.

Čtěte také

Jinak se ale zdá, že se zatím všechno vyvíjí tak, jak se v souvislosti s IDS vyvíjet má, říká náměstek primátora Jiří Bláha z ODS. „Termíny budování jednotlivých křižovatek jsou dodržovány. Postupně, jak budou nabíhat na připojení, je s největší pravděpodobností budeme přebírat.

Noční omezení na Pilnáčkově ulici řidiči podle všeho příliš nepocítili - a to přesto, že dodavatel plánoval vytížený městský okruh na několik desítek minut uzavřít úplně. Případnou kolonu aut, která by se vytvořila, byli dělníci připraveni za asistence policie tu a tam nechat projet.

Čtěte také

Chystá se ale další křižovatka na okruhu, v místě napojení Resslovy ulice. Tam je potřeba počítat s jednosměrnou úplnou uzavírkou, popisuje Ivo Gajdošík. „Pokud pojedete od OBI a budete odbočovat doleva na západní část okruhu, tak ta bude nyní na 14 dní uzavřena. A bude tam objízdná trasa až kolem autobusového nádraží.

Inteligentní dopravní systém v Hradci Králové bude umět mimo jiné měřit rychlost, hlídat průjezd na červenou nebo v případě potřeby dát přednost například autobusům nebo trolejbusům hromadné dopravy. S ostrým provozem se počítá od příštího roku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související