Vytrénujte si pozornost ke svým myšlenkám a pocitům. Mistrovský kurz lektora meditace Michala Dvořáka

14. září 2023

Meditace pomáhá zvládnout stres, zlepšuje emoční vyrovnanost, spánek, snižuje krevní tlak, hladiny kortizolu a podporuje imunitní systém. Někteří lidé se meditaci brání, protože „neumí myslet na nic“. Je ale myšlení na nic podstatou meditací? Sociolog, psychoterapeut a učitel meditací mindfullness Michal Dvořák tvrdí, že meditovat můžete i během běžných aktivit pomocí posilování vlastní pozornosti a udržování se v přítomném okamžiku.

Na nic nemyslet opravdu nejde, ale můžeme se naučit nelpět na opakujících se myšlenkách nebo nepříjemných emocích. Meditace je hlavně o vnímání vlastního těla, dechu, okolí, a myšlenky je dobré vnímat jako mraky na obloze – jak přijdou, tak odejdou, i když z nich někdy umí zapršet.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.