Vyzkoušejte babiččin sváteční štrůdl podle zpěváka Jakuba Hübnera

22. prosinec 2021

Sympatický muzikálový zpěvák má mnoho koníčků. Jeho velkou láskou je pečení, a tak se s Klárou Novákovou podělil o oblíbený recept své babičky.

I když je Jakub Hübner hlavní profesí muzikálový a popový zpěvák, má hned několik velkých koníčků. Rád fotí přírodu a sbírá minerály. Hlavně ale miluje vaření a pečení. Dokonce napsal i kuchařku! Pravidelní posluchači Rádia Junior to vědí, protože už nám Jakub prozradil pár skvělých receptů. 

I tentokrát můžete doma připravit dobrotu podle Jakuba a k pečení si pustit rozhovor, který s ním natočila Klára Nováková.

Zpěvák Jakub Hübner se už nemůže dočkat Vánoc

Babiččin sváteční štrůdl

Luxusní štrůdl podle své babičky Jany peče Jakub po celý rok. Tato vylepšená verze je ale jako stvořená pro vánoční svátky.

Ingredience
  • 200 g hladké mouky
  • 125 g 100% ztuženého rostlinného tuku (Omega)
  • 80 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli
  • 5 středních jablek
  • 2 lžíce maizeny (kukuřičného škrobu)
  • 4 lžíce rumu
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 skořicové cukry
  • trochu citronové šťávy
  • hrst jemných ovesných vloček
  • hrst rozinek
  • hrst sekaných vlašských ořechů
  • 1 vejce na potření

Postup:

  • Do mísy dáme mouku, špetku soli a na jemném struhadle do ní nastrouháme ztužený tuk.
  • Přidáme jogurt, vodu a ocet a rukama vypracujeme hladké, pružné těsto.
  • Dáme ho odpočinout alespoň na hodinu do lednice.
  • Mezitím si v jiné míse smícháme na malé kostičky nakrájená jablka (nJakub je nechává se slubpkou), rum, citronovou šťávu, rozinky a maizenu. Varianta pro děti: rum můžeme nahradit 4 lžícemi vody smíchanými s trochou rumové esence.
  • Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly a každý na pomoučněné pracovní ploše vyválíme na tenký obdélník.
  • Doprostřed po celé délce každého nasypeme ovesné vločky, poklademe jablka, po jednom nasypeme vanilkový a skořicový cukr a posypeme rovnoměrně ořechy.
  • Štrůdly po stranách zahneme, zabalíme a přeneseme na plech s pečícím papírem.
  • Obě šišky potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C asi 40 minut dozlatova.
  • Vychladlý štrůdl pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou a nakrájíme.

Doubrou chuť :-)

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související