Vzhůru do roku 1923! Šťastný rok Československé republiky

11. listopad 2023

Pevná měna, hospodářství na vzestupu, Mnichov v nedohlednu. A velká vstřícnost státu ke kultuře. 

Před sto lety zakoupil československý stát unikátní kolekci děl francouzských malířů, za kterou k nám dodnes jezdí milovníci umění z celého světa. Stala se tehdy nevídaná věc: naše země na tuto sbírku vynaložila tolik co na obranu. To už se od té doby nikdy neopakovalo. Zmíněná transakce je středobodem vyprávění knihy Ivana Lefkovitse s prostým a všeříkajícím názvem: 1923. Vedle zmíněného nákupu totiž kniha zohledňuje důležité události a osobnosti Československa toho roku.

Ivan Lefkovits, Alžběta Lefkovitsová, Pavel Lefkovits (1938)

Ivan Lefkovits, světově uznávaný imunolog, zakladatel Imunologického ústavu v Basileji, autor nesčetného množství odborných publikací, studií, článků a přednášek, si ve svých pětaosmdesáti letech poprvé vyzkoušel formu beletrie. Jde přitom o román, který se zakládá na pravdě.

Autor strávil hodiny v archivech, pročetl stohy dobového tisku. Do svého textu pak zakomponoval všechno podstatné. Samozřejmě v širokých souvislostech. Jen v jedné kapitole nechal pracovat představivost, a to když zavádí hlavního hrdinu své knihy do roku 2023.

Spustit audio

Související