Vzpomínka na Eduarda Krečmara

25. říjen 2023

Hvězdy, hity, legendy jsou tentokrát vzpomínkou na legendárního českého textaře Eduarda Krečmara. Napsal stovky písní, z nichž mnohé se staly hity.

Není nám už sedmnáct, Boty proti lásce, To máme mládež, Hvězdičko blýskavá, Když jdou na mužskýho léta, Stále mlád, Až na vrcholky hor, Modřínů háj, S láskou má svět naději – to jsou jen některé z hitů, které otextoval Eduard Krečmar, mimořádný textařský talent. Byl námětově všestranný a měl schopnost vcítit se do odlišných typů zpěváků.

Narodil se v roce 1942 v Praze, kde také absolvoval základní školu a jedenáctiletou střední školu v ulici Wilhelma Piecka. Po maturitě v roce 1960 se nejprve živil jako dělník. Později studoval na Vysoké škole ekonomické v Praze, ale po sedmi semestrech studium přerušil a dál v něm nepokračoval. Živil se už totiž právě jako autor písňových textů, profesionálním textařem se stal po roce 1965. Začínal v pražské skupině Sputnici a brzy psal takřka pro všechny tehdy nejhranější zpěváky, pro Karla Gotta, Václava Neckáře, Petru Janů, Petra Nováka, Helenu Vondráčkovou a další.

Velmi často se jeho texty objevovaly v mnoha českých filmech, např. ve filmu Metráček, v hudební televizní pohádce Zlatovláska, v Údolí krásných žab nebo Zdivočelé zemi, je autorem textu písně Sen kovbojů. Eduard Krečmar během své bohaté kariéry otextoval více než 1 500 písní. Jeho texty patří k těm nejlepším u nás a mnohé přečkaly zkoušku časem. Jako třeba právě Sen kovbojů.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.