Z dálky to vypadá jako ráj. Střetávání křehkosti okamžiku a nedozírnosti obzoru na fotografiích Liny Németh

13. prosinec 2023

Minutu za minutou, hodinu za hodinou, den za dnem sledovat to místo, kde se moře potkává s nebem. Během pandemie na Srí Lance v izolaci za oknem a s dvěma dětmi za krkem. Náladu a intimní portrét této situace zachytila na snímcích, které do 1. 2. 2024 vystavuje v havířovské galerii Krystal pod názvem Z dálky to vypadá jako ráj, fotografka Lina Németh.

Fascinace horizontem

Na výstavě Zdálky to vypadá jako ráj se protíná linka stále se měnícího, věčného horizontu jako filmového pásu a drobných okamžiků z osobního, rodinného prostoru v izolaci, doplněná o úryvky z deníkových záznamů. Veškerý materiál vznikl na Srí Lance v době, kdy tam Lina Németh s rodinou během pandemie dva roky žila. Pohled na snímky z pláže asociuje představu idylické dovolené, ale ostrov se v té době uzavřel světu a procházel hospodářským i ekonomickým kolapsem a masivními demonstracemi.

„Koncepce expozice vznikala ve spolupráci s galeristkou Soňou Malinovou a jejím mužem Danem Livečkou. Na začátku jsem jim dala téměř veškerý objem materiálu, který na Srí Lance vznikl. Oni se tím prohrabali, a když jsem přijela na první schůzku do galerie, tak Dan otevřel počítač a bylo vymalováno, protože se mu spojením osobní linky s nadčasovou perspektivou podařilo vyhmátnout esenci emoce, kterou jsem tam chtěla dostat,“ líčí fotografka.

Lina Németh – Z dálky to vypadá jako ráj

Spustit audio

Související