Z derby vytěží víc Slavia, na titul ale víc věřím Spartě, říká před startem ligového jara Folprecht

Dva dny před startem jarní části nejvyšší domácí fotbalové soutěže nemůže ve vysílání Radiožurnálu Sport chybět pořad První dotek Zdeňka Folprechta. Co říká na Marii Louise Etaovou, která se stala první trenérkou, která vedla zápas Bundesligy na lavičce Unionu Berlín? Jak často kontroloval Folpi během profesionální kariéry bankovní účet? Komu se podle něj bude dařit v jarní části soutěže a kdo naopak nezvládne záchranářský boj? Uslyšíte i malé preview před pokračováním ligy.

Zdeňku, fotbal miluješ, hrál bys ho i zadarmo?

No, spěje to k tomu. Kdybych to v osmnácti až dvaceti letech nedotáhl do profesionálního fotbalu, tak bych ho stejně hrál celý život.

Fotbalisté Českých Budějovic mají problémy, protože jim nechodí včas výplaty. Jak se tak může cítit hráč, když je v takové situaci?

Zažil jsem to na Viktorce Žižkov. Bylo to tam tehdy rozdělené na dvě poloviny. Jedna tam byla na hostování, většinou ze Sparty a Slavie, pak tam byla druhá polovina kmenových hráčů. Já tu ztrátu tolik nepocítil, protože mě platila sto procent platu Sparta, kmenovým hráčům ale asi nepřišly čtyři měsíce peníze. Všichni jsme byli tak nějak naštvaní na majitele, hráli jsme dobře, letěli jsme druhou ligou. Byli jsme tam mladí kluci bez nějakých závazků, takže se to zvládalo. Pamatuji si, že trenéři sháněli všudemožně peníze v cashi. Na zápas přinesli třeba sedmdesát tisíc a když se vyhrálo, tak se to pak rozdávalo v masérně. To je moje zkušenost.

Čtěte také

Propíší se finanční problémy Českých Budějovic ve výkonech na hřišti?

Dynamo je tak v háji, že o moc víc horší už to být nemůže. Mohlo by to tým maximálně stmelit, jako to bylo tenkrát u nás na Žižkově. Paradoxně to může být poslední šance, jak klub v lize zachránit. 

Udrží se České Budějovice v lize?

Kdybych si měl tipnout, tak si myslím, že ne.

Posluchač Ivo: Co si myslíte o častých protestech fanoušků v Bundeslize, kde není spokojenost s příchodem možného investora?

Lidé se prostě můžou vyjádřit. My jsme také jednou protestovali, bylo to právě na Žižkově kvůli těm výplatám. V zápase proti Mostu jsem nechal udělat transparent, kde bylo napsáno „Čtyři měsíce bez výplaty a co vy?“. Fanoušci pak hřiště zaházeli šiškama. My jsme si v jedné přerušené hře klekli na koleno a lidé nám tleskali. Záběry v televizních novinách jsme pak brali jako velký úspěch. 

Před ligovým jarem

Proč si myslíš, že titul ve fotbalové lize získá Sparta?

Myslím si, že o titulu se bude rozhodovat v zápasech se slabšími soupeři. Sparta tam je efektivnější, Slavia minule titul ztratila třeba v zápase s Hradcem Králové, což si myslím, že by se Spartě nestalo. Letenští mají směrem dopředu šikovnější hráče a lehčí zápasy vyhrávají snadněji. I když na programu budou ještě tři derby a v těch myslím, že víc vytěží Slavia.

Kdo dá nejvíc gólů?

Myslím si, že na krále střelců nakonec dosáhne Lukáš Haraslín ze Sparty.

Na co se nejvíc těšíš?

Na derby. A přál bych si, aby to bylo až do konce nadstavby vyrovnané.

Kdo bude na jaře nejvýznamnější posilou?

Myslím si, že to nebude nikdo ze Sparty, protože ti hráči tam asi nepůjdou hned do základu. Měl by to být asi David Zima ve Slavii, když se za něj utratilo tolik peněz. To se dá považovat ale až poté, co by Slavia udělala titul. Slavia hodně utrácela, protože teď chce udělat titul.

Zajímavý může být i další boj o pohárové příčky, nemyslíš?

Pro Slovácko to bude asi poslední dobrá sezona, než začne padat dolů. Je to tam hodně napojené na trenéra Martina Svědíka. Pokud by měl po sezoně odejít, tak bude asi následovat mírný úpadek Slovácka. Dalším adeptem na třeba čtvrtou příčku může být určitě Olomouc.

Co Folprecht říká o kvótách na cizince? Co ví o platových podmínkách v Liberci a Jablonci? Vyzrál Lukáš Michalík ve fotbalovém kvízu na Folpiho? Už v sobotu 10. února startuje jarní část Fortuna ligy a na všech zápasech budeme mít reportéry. Poslouchejte každý víkendový den od 15 hodin tradiční pořad S mikrofonem za fotbalem. 

První dotek Zdeňka Folprechta
Spustit audio

Související