Z Holic na D35 se jezdí bez zákrut a bezpečněji, ŘSD narovnalo silnici I/36

1. listopad 2023 06:10

Mezi Holicemi a Časy na Pardubicku už nemusí  řidiči jezdit přes nebezpečné esíčko v Horních Ředicích. Nehodový úsek nahradila nová širší a přehlednější silnice za 200 milionů korun, kterou v úterý zprovoznili silničáři. Přeložka narovnává dosavadní trasu a právě Horním Ředicím se úplně vyhýbá. A klíčová je i pro lepší napojení regionu na dálnici D35.

První část byla zprovozněná v červnu. „Nová přeložka umožňuje díky vylepšeným směrovým a výškovým parametrům trasy plynulejší a bezpečnější jízdu. Problematické byly zejména zatáčky v blízkosti kostela v Horních Ředicích, které byly přestavbou silnice do nové trasy odstraněny,“ řekl ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Díky větší vzdálenosti přeložky od obytné zástavby se podle něj také snížila imisní a hluková zátěž v obci. Na I/36 se stávaly menší i tragické nehody, starosta Holic Ondřej Výborný (Pro Holice) doufá, že přeložka bude bezpečnější a nehody ubydou.

Místo kolíků navigace

Náklady byly 198 milionů korun bez DPH. Práce začaly v červnu 2022. Stavbu se firmě Strabag podařilo dokončit o měsíc dřív. Podle Martina Bašára z firmy šlo o stavbu, která byla „téměř bez kolíků“, které vytyčují silnici, a mnohem víc se stavěla s pomocí moderních technologií. Minimalizoval se tím pohyb geodetů na stavbě.

Silničáři narovnali úsek silnice I/36 mezi Holicemi a Časy

„Daleko lepší a snazší je pro strojníky všechno mít nahrané v rámci stroje, vidí, kde se mohou pohybovat. Geodet o práci nepřijde, někdo bude muset připravit vytyčovací síť do 3D modelu, který se používá jako navádění strojů,“ řekl Bašár. Při stavbě firma přesouvala 70 000 metrů krychlových zeminy, z toho 20 000 metrů krychlových byla ornice. Stroje ji převezly na okolní pole,“ dodal Bašár.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související