Z Malše se dá pít. Perlorodka má asi desetkrát přísnější nároky na čistotu než pitná voda

19. červenec 2022

V posledních Plavkách jsme si chtěli spravit chuť u vody, která je krásně čistá. Jak jinak poznat čistou vodu, než podle perlorodky. Terénní ekolog Robert Ouředník nás vzal na rakouskou stranu řeky Malše, kde v úseku mezi Dolním Dvořištěm a Leopoldschlagem přežívá populace tohoto zajímavého mlže. Dokonce se jí daří i bez pomoci rozmnožovat. Jde pravděpodobně o poslední takové místo u nás - na Vltavě a Blanici už stávající jedinci jen dožívají.

„Perlorodka to má těžké a stejně tak my s ní,“ posteskne si Robert Ouředník, když se nám ve zrychleném kurzu snaží převyprávět komplikovaný životní cyklus mlže, který se u nás dožívá maximálně sto čtyřiceti let a na severu Skandinávie i dvě stě šedesáti. Perlorodka je pochopitelně historicky zajímavá pro svoji schopnost tvořit perly. Jenomže na jednu nalezenou perlu se počítá řádově deset tisíc jedinců perlorodky, takže je statisticky možné, že na území Česka už žádná perla v živé perlorodce není. Perlorodka je zajímavá hlavně jako takzvaný deštníkový druh.

„Perlorodka zaštiťuje celou krajinu. Poznáme na ní, co se stalo o dvacet kilometrů dál. Perlorodka má asi desetinásobně přísnější nároky, než jsou limity zákonem stanovené pro pitnou vodu. Kdyby přišla krize a vyschly všechny studny, tak můžu v Dolním Dvořišti pít vodu z Malše a neotrávím se,“ líčí Robert Ouředník.

Robert Ouředník

Malše je svižná říčka, která se sbírá v horních partiích západních Novohradských hor, následně tvoří hranici mezi dvěma státy a pak směřuje na sever, kde se v Českých Budějovicích vlije do Vltavy. Perlorodka se v horní části Malše může rozmnožovat nejen proto, že je řeka čistá, ale taky díky původní rybí obsádce, správné teplotě i dostatku živin v podobě detritu. Z ryb je pro ni zásadní pstruh potoční, na kterém cizopasí její larvální stádium. Umí to ještě na lososovi, ale ten k nám ze zřejmých důvodů už netáhne.

Proč je perlorodka u nás téměř na vyhynutí? Jak vypadaly populace perlorodky před průmyslovým znečištěním? Proč potřebuje perlorodka extenzivní hospodaření v krajině? Poslechněte si celé Plavky.

autoři: Ondřej Šebestík , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.