Za nižší kvalitu zeleniny platí Češi vyšší cenu, říká odborník

22. duben 2020 13:01

Květák za 80 korun, brokolice za 60 a papriky nebo rajčata za víc než sto korun za kilogram - i tolik teď zaplatí lidé v obchodech za čerstvou zeleninu. O tom, proč ceny v posledních týdnech tak raketově rostou i o jejich dalším vývoji, jsme ve vysílání Českého rozhlasu Vysočina mluvili s předsedou Českého zemědělského svazu Martinem Pýchou.

Celý problém má několik rovin, které se vzájemně umocňují. Česká republika není soběstačná v produkci zeleniny. „Vypěstujeme 30% zeleniny, která se u nás konzumuje, zbytek musíme dovézt ze zahraničí. Celá Evropa navíc už několik let čelí problémům se suchem, což se promítá do velikosti produkce,“ vysvětluje Martin Pýcha.

 

Dostanou se k nám jen zbytky

„V okamžiku, kdy polský, holandský nebo francouzský zemědělec má problémy se suchem, které zhorší kvalitu a samozřejmě sníží i výnos, tak v první řadě pokrývá poptávku ve své domovské zemi a potom teprve to, co zbývá, se dál vyváží.“ Paradoxně se tak v České republice dostáváme do situace, kdy máme horší kvalitu zeleniny a přitom za ni platíme vyšší cenu.

 

Vysoké ceny zeleniny budou celé jaro

Podle Českého zemědělského svazu by ceny zeleniny už neměly dál významně růst. Vysoké jsou už poslední dva roky. Současná situace je ještě o něco navýšila a takto to vydrží zřejmě až do června, kdy začne nová sklizeň u nás ale i v zahraničí.

 

Akutně chybí závlahy

Otázkou ale stále ještě zůstává, jaká bude v České republice sklizeň. Celá naše země trpí silným nedostatkem vody a kvůli suchu může klesnout i produkce zeleniny. „Česká republika snížila za posledních 20 let zavlažované plochy v zemědělství ze všech členských zemí OECD nejvíce, takže my jsme zaznamenali obrovský propad a teprve v posledních letech se vláda snaží najít nějaká opatření na podporu toho, abychom ty závlahy znovu vybudovali,“ říká předseda Českého zemědělského svazu Martin Pýcha.

 

K pěstování zeleniny na vlastních zahrádkách se nejspíš nevrátíme

Martin Pýcha se ale domnívá, že Češi se ve větší míře k pěstování zeleniny na svých vlastních zahrádkách nevrátí. „Málokdo pro to má vhodné podmínky, potřebné znalosti a hlavně čas.“ A je tu ještě další věc. Ekologové žádají, abychom snižovali produkci v Evropské unii a tím méně zatěžovali životní prostředí. Přesto předseda Českého zemědělského svazu veřejnost na závěr uklidňuje. Neočekává totiž, že by v nejbližší době mělo dojít k závažnému nedostatku ovoce a zeleniny. Trh se podle něj časem srovná, akorát si pravděpodobně budeme muset zvyknout, že potraviny budou dražší.

Spustit audio