Za peníze z pokut v Přelouči vysadili ovocný sad

6. listopad 2020 09:10

V Přelouči na Pardubicku radnice v místní části Lohenice vysadila na přání obyvatel ovocný sad. Zaplatila ho z pokut, které vybrala za nelegální pálení odpadu.

“Předtím tam byla jenom louka s pěti starými stromy. Kdysi dávno tam byl sad, lidé ho chtěli obnovit, jsou tam hrušky, třešně, višeň, jablka, švestka, doprostřed jsme dali dominující jedlý kaštan,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Jan Feranec.

Stromů je 27, mají už kolem 2,5 metru a plodit by mohly začít do tří let. Starat se o ně budou ve spolupráci s městem lidé z místní části.

Budou další

Další výsadba ovocných stromů by mohla pokračovat na jaře u cesty z Přelouče směrem na Benešovice. „Se skauty chceme obnovit alej podél polní cesty, kde bude zhruba 45 stromů, chceme tam také ovocňáky. Je to stará cesta bez zeleně, používají ji Přeloučáci, chodí tam běhat a na procházky,“ řekl Feranec.

Sad v Lohenicích. Další výsadba ovocných stromů by mohla pokračovat na jaře u cesty z Přelouče směrem na Benešovice

Stromy v Lohenicích stály město 24 000 korun, původně je chtěla zaplatit z dotací, ale neuspěla. „Dotace padly, tak jsme sad zaplatili z pokut, u nich je podmínka, že se musí využít na zlepšení životního prostředí. Sad jsme pořídili za dvě nelegální pálení odpadu,“ řekl Feranec.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související