Začalo to obloukovou lampou. Mnoho českých měst Františku Křižíkovi vděčí za tramvaje a veřejné osvětlení

23. listopad 2023

Muži, který se zasloužil o vědecko-technický pokrok v oblasti elektrotechniky, se také někdy říká český Edison a je to přirovnání zcela oprávněné.

František Křižík se narodil roku 1847 v Plánici na Klatovsku do chudé rodiny. Přesto se mu podařilo vystudovat pražskou techniku a už během školy začal pracovat v továrně na telegrafní a signalizační zařízení. Už tehdy získal první patenty, ale zásadní zlom přišel až s patentem na zdokonalení obloukové lampy. Křižíkův princip se stal hitem a umožnil využití elektřiny k osvětlení měst i domácností.

Další linkou Křižíkovy práce byly elektromotory. Aby dokázal, že se dají využívat v hromadné dopravě, předvedl v rámci Jubilejní zemské výstavy v Praze elektrickou dráhu. To bylo v roce 1891. Elektrická tramvaj Pražany uchvátila a za pár let už ulicemi města jezdily zcela běžně elektrické tramvaje.

Následně se Křižík pustil i do elektrifikace železnic a roku 1903 zprovoznil vlastní elektrickou dráhu z Tábora do Bechyně, která existuje dodnes. Mnoho českých měst Františku Křižíkovi také vděčí za veřejné osvětlení. Plným právem mu tak náleží přirovnání ke světoznámému vynálezci Edisonovi.

autor: Jan Herget
Spustit audio