Začíná sezóna moštování a pálení ovoce. Fronty se zatím netvoří, za produkty ale zaplatíte víc

9. září 2020 09:47

Fronty u moštáren se v Královéhradeckém kraji zatím netvoří - jablek se letos urodilo méně než vloni a tak se na řadě míst dočkáte čerstvé šťávy téměř na počkání. Na druhou stranu ale musíte počítat s tím, že za mošt zaplatíte letos víc než vloni.

Čtěte také

„Stoupla cena práce. Jinak cena za službu jako takovou zůstala prakticky stejná. Akorát cena za práci je maličko vyšší,“ popisuje důvod nárůstu cen - shodný u všech oslovených moštáren - Monika Novotná z Pěstitelského centra v Dubenci.

Za zpracování jablek na sušení tam zaplatíte zhruba o pětikorunu na kilogram víc než vloni. Pokud jde o ceny moštu, za surový mošt se v kraji dostanete i na pětikorunu za litr, u pasterovaného záleží na typu obalu - i tam šly ale ceny mírně nahoru.

Na moštování ale obvykle nemusíte čekat

„Zatím je poměrně málo klientů. Minulý týden jsme zpracovávali nějakých 350 kilogramů ovoce, tento týden už máme 560 kilogramů,“ říká Marie Mádlíková z moštárny v hradecké Topolové ulici.

Podobná čísla zaznamenali podle Martina Tomáška z tamní moštárny třeba i na Pláckách, i tam je to méně než vloni. V Dubenci naopak hlásí plno a nejbližší volné termíny až za čtrnáct dní.

Úroda jablek byla letos veliká (ilustrační foto)

Podle Moniky Novotné se dá moštovat prakticky jakékoli ovoce, lidé vozí zatím především jablka.
„Jablíčka jsou sice letos menší, ale celkem šťavnatá. Takže je to dobré.“

Sezóna začíná i v pěstitelských pálenicích, kde si můžete nechat úrodu vypálit na alkohol. Zatímco jablek se podle ovocnářů urodilo méně, u švestek je úroda solidní.

Čtěte také

Podle provozovatele Lhotecké pálenice Jiřího Horáka ale nehrozí, že by pálenice v kraji nestíhaly.
„Určitě to stihneme zpracovat, zase tak veliké množství toho nebude. Teprve začínáme, ještě to není úplně zralé, jsou to začátky, jako každý rok, lidé to sklízí ještě polozelené a nemá to žádný cukr. Ale potom se to s postupem času samozřejmě lepší.“

I v palírnách počítejte s vyšší cenou než vloni, vedle nárůstu ceny práce se na tom podle Lubomíra Brázdila z Pěstitelského lihovaru v Novém Bydžově podepsala i nová spotřební daň, ve srovnání s loňskem vyšší zhruba o desetikorunu na litr.

Za vypálení litru padesátiprocentního destilátu zaplatíte v kraji obvykle mezi 160 až 170 korunami.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související