Začínající advent doplňují mikulášské akce. Z nabídky jsme vybrali to nejzajímavější

30. listopad 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek 1. prosince

Chcete si užít předvánoční atmosféru?

  • Zastavte se v 17 hodin na frýdeckém zámku. Rozsvícení muzejního vánočního stromečku doprovodí vernisáž výstavy nazvané Betlémy. Představí taky betlémy z Evropy, Afriky a Jižní Ameriky.
  • Areál Dolní Vítkovice v Ostravě nabízí zážitkovou show nazvanou Světla vyprávějí. Od 16 do 21 hodin se můžete vydat do fantastického světa inspirovaného verneovkami. Světelná vzducholoď, létající kolo, zvířata i pohádkové bytosti, to vše součástí světelné expozice v industriálním prostoru.
  • Adventní program zahajují v Markvartovicích na Hlučínsku. Kulturní komise obce ve spolupráci s dobrovolnými hasiči zve od 10 hodin na jarmark, těšit se můžete na hudební vystoupení kapely Šajtar a taneční show souboru Carmen. V 17 hodin je rozsvícení vánočního stromu.
  • Tradiční a letos už čtvrtý ročník výstavy betlémů je pozvánkou do Štramberku, který je nazýván „Moravským Betlémem“. Výstava betlémů za okny štramberských domů a výklady obchodů začíná vpodvečer a k vidění bude až do 2. února.
  • Rozsvícení vánočního stromu v areálu základní školy si odpoledne můžete užít v Kobeřicích na Hlučínsku. V 15:30 startuje program vánočním jarmarkem, součástí jsou i výtvarné vánoční dílny zaměřené na výrobu adventních věnců. V 18 hodin se rozsvítí strom a vstoupí školní pěvecké sbory.
  • A vánoční strom se rozzáří taky na náměstí ve Frenštátu pod Radhoštěm. Těšit se můžete na adventní rynek, soutěže s čertíky, vystoupení dětského a studentského sboru i příchod Mikuláše v 17 hodin. Program začíná v 15:30.

Půljablkoň v Opavě
Půljablkoň, to je pozvánka na koncert Marie Puttnerové a Michala Němce v kostele svatých Janů v Opavě. Výjimečné předvánoční vystoupení začíná v 18 hodin.

Traktor a Alkehol ve Frýdku-Místku
Koncerty kapel Traktor a Alkehol v Hale Polárka jsou pozváním na Rockové Vánoce ve Frýdku-Místku. Akce začíná v 19 hodin.

Vernisáž výstavy Živá zahrada
Pozveme vás na vernisáž výstavy fotografií Jany Vybíralové s názvem Živá zahrada. Koná se v Návštěvnickém centru Nový Jičín v 17 hodin.

Sobota 2. prosince

I sobota nabízí spoustu předvánočně laděných akcí.

  • V 8 hodin začínají v sále obecního domu v Ludgeřovicích vánoční trhy s vystoupením místních školáků. Po 17. hodině můžete na Farské louce u kostela sv. Mikuláše zažít slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Těšit se můžete na vánoční program a občerstvení.
  • Krhut a Kozub. To je dvojice hudebníků, která vás možná naláká na velký koncert do Ostravar Arény. Dvojice se předvede poprvé s kapelou. Vánoční koncert začíná v 19 hodin.
  • Vánoce prince Felixe můžete prožít na zámku v Hradci nad Moravicí. Projdete si reprezentačně vybavené zámecké interiéry s vánočními dekoracemi v historickém aranžmá, stromečky a dobovými dárky i sto let starým betlémem. Mimořádný vánoční okruh je přístupný od soboty po celý prosinec, začátek je v 10 hodin.
  • Vánoční strom se rozsvítí taky u radnice v Petřvaldě na Karvinsku. Program spojený s trhy začíná ve 13:30. Zahraje cimbálová muzika Opavští hudci, kapela Calata nebo Pavel Callta s kapelou.
  • Sobotní Adventní podvečer na náměstí v Českém Těšíně bude patřit místním kapelám a amatérským hudebníkům. V 17 hodin vystoupí Silesian Dixie Band a v 18 hodin Radim Novotný. Kromě toho si užijete vánoční atmosféru u vánočního stromu.
  • Ostrava zpívá gospel 2023, to je pozvánka do multifunkční auly Gong v ostravských Vítkovicích. Koncerty začínají v 16 a v 19 hodin.
  • Na Mikulášský jarmark s rozsvícením vánočního stromu vás od 13 hodin pozveme do Bílovce, koná se na Slezském náměstí. Stejně slavnostní atmosféru si užijete v Jablunkově na Mariánském náměstí, program začíná ve 14 hodin.
  • Mikulášské Oldies, to je pozvánka do ostravského K-Tria na párty s retro hity. Stylový retro outfit je vítán. Hraje ostravský DJ Zdeněk Trembač. Akce začíná v 19 hodin.
  • Vánoční koncert Václava Neckáře se skupinou Bacily se od 19 hodin koná v Domu kultury Poklad v Ostravě. Doprovázet bude i pěvecký sbor gymnázia Olgy Havlové.
  • V Ostravě si užijete Mikulášské jízdy historickou vyhlídkovou tramvají Barborka z roku 1922. Pojede v okruhu po Hrabůvce se zastávkami na Náměstí Ostrava-Jih a Nádraží Vítkovice. Děti se mohou těšit i na čerta s Mikulášem.

Mostořská zabíjačka v Mostech u Jablunkova
Dřevěnka na Fojtství v Mostech u Jablunkova zve na tradiční Mostořskou zabíjačku. Akce nabízí atraktivní program včetně řeznické show a výroby zabijačkových specialit. Produkty z certifikovaných prodejních stánků potěší milovníky masitých pochoutek. Součástí je taky soutěž v pojídání jelit a jitrnic anebo 2. ročník soutěže O nejlepší uzený bůček. V centru obce se zároveň chystá rozsvícení vánočního stromu a děti se mohou těšit na Mikuláše s anděly. Program začíná ve 13 hodin.

jitrnice

Rybičky 48 v Barráku
Rybičky 48 vystoupí v rámci Oldschool tour 2023 v Barrák clubu Ostrava. Jedna z nejpopulárnějších českých kapel zahraje od 19 hodin.

Zimní lunapark na Skalce
Skalka family park v Ostravě otevírá zimní lunapark. Program začíná v 10 hodin. Těšit se můžete na celodenní bruslení, sáňkování, procházky v zooparku, bludiště a taky na princezny Elsu a Annu.

Neděle 3. prosince

Akce spojené s první adventní nedělí

  • Do Frýdku-Místku vás pozveme na Vánoční jarmark. Koná se na frýdeckém zámku od 9 hodin. Nabídne rukodělné výrobky, dekorace, pochoutky a taky tradiční výrobky z regionu. Vystoupí folklorní soubor Frýdlantská chasa a sbor Avis Igneus.
  • Do Orlové-Lutyně zajděte na rozsvícení vánočního stromu. Program na Náměstí 28. října začíná ve 14:30. Těšit se můžete na živý betlém, vánoční dílničky, zvířátka, ohňovou show, stánkový prodej i hudební vystoupení.
  • První adventní neděli rozsvěcuje svůj vánoční stromeček obec Bílá v Beskydech. Akce se koná od 15:30 na centrálním parkovišti u hotelu Bauer. Zahraje dechová hudba Horňané light a vystoupí folklorní soubor Gruník.
  • Na adventní program vás pozveme do Hlučína. Začíná v 15 hodin na Mírovém náměstí. Najdete tam zvoničku, Ježíškovu poštu, v 16 hodin zapálí farář Petr Rak první adventní svíci. V 17 hodin je v plánu rozsvícení vánočního stromu. Vystoupí sbor Sluníčko, gymnazisté i Hladnov Rock Choir.
  • Návštěvníci zimních Beskyd mohou až do konce února ve výstavní galerii Informačního centra Zvonice na Soláni vidět výstavu betlémů. Jde o exponáty ze soukromých sbírek Miroslava Valenty a Stanislava Dostála. Výstava nazvaná „Štědrý večer nastal“ připomene 800. výročí betlémářské tradice. Otevřeno je od 9 do 16 hodin.
  • O první adventní neděli vystoupí v 17 hodin v centru Bohumína Martin Chodúr, který zahájí letošní sezonu bohumínských adventních koncertů. Na náměstí T. G. Masaryka si užijete tradiční vánoční atmosféru.
  • Od 16 hodin si můžete užít vánoční karvinský jarmark a rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí v Karviné-Fryštátě. V programu vystoupí například zpěvačka Eva Burešová s kytaristou.

Hraje se i fotbalová liga
Utkání fotbalové Fortuna ligy, to je pozvánka na duel Baníku Ostrava a Viktorie Plzeň. Koná se od 15 hodin na Městském stadionu Ostrava.

autoři: Petra Štrymplová , tif
Spustit audio