Zajděte na prevenci k praktikovi. Screening prostaty, kostí i tlustého střeva hradí pojišťovny

9. duben 2024

Lidé by neměli podceňovat preventivní prohlídky u praktického lékaře. Jsou hrazené pojišťovnou jednou za dva roky. Podle pardubické praktické lékařky Markéty Fikarové se pravidelné kontroly vyplatí i u mladší generace. Včasný záchyt případné nemoci je pro vyléčení zásadní.

Nově je možné využít screening prostaty, vloni pojišťovny nabídly hrazené vyšetření, které prokáže případnou osteoporózu. Mezi další diagnostická vyšetření patří screening tlustého střeva, případně hrozící demence.

S prostatou na prevenci po padesátce

Letošní rok přinesl v prevenci novinku v podobě screeningového vyšetření prostaty u mužů od padesáti let.

„Veřejné pojištění nám umožňuje vyšetření pacientů, kteří nechodí k urologovi. Pacient dostane žádanku do laboratoře a my mu necháme vyšetřit speciální marker, který umí zachytit onemocnění prostaty, ať je to zánět nebo nádor,“ popisuje MUDr. Fikarová.

Osteoporózu pomůže odhalit vyšetření denzitometrie. Od loňska toto vyšetření podle MUDr. Fikarové také hradí některé pojišťovny.

MUDr. Markéta Fikarová

„Denzitometr je speciální přístroj, který připomíná rentgen. Ten projede tělo, vyšetřujeme většinou stehenní kost a páteř. A zjistíme, jaká je hustota kostí. Podle skóre, které nám tam vyjde, zjistíme, jestli je tam podezření na osteoporózu, a z toho pak vychází další léčba,“ informuje MUDr. Markéta Fikarová.

Denzitometrie se provádí u žen od padesáti let věku, předem musí ale žena vyplnit dotazník, na základě kterého lékař indikuje toto vyšetření. Od šedesáti let už ženy podstupují toto vyšetření bez dotazníku.

Testy odhalí počínající demenci

Praktičtí lékaři mají k dispozici i jednoduché testy, které dokážou odhalit počínající demenci. „Tento jednoduchý test provádíme lidem od 65 let každé dva roky. Jednoduše zjišťujeme, jak je na tom pacient s pamětí, jestli umí znázornit například hodiny. Pokud tento test nevyjde dobře, přistupujeme k dalšímu vyšetření,“ dodává MUDr. Fikarová.

Vyšetření, které předchází nádorům v tlustém střevě, už je u praktických lékařů zavedené. Nárok na něj mají lidé od 50 let. Jedná se o velmi jednoduché vyšetření ze stolice. Pokud se tam objeví krev, praktický lékař doporučí endoskopické vyšetření.

Jaké jsou možností očkování u praktického lékaře? A kdy bude k dispozici vakcína proti černému kašli? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související