Zelený zákal nebolí. Odhalit se dá jen změřením očního tlaku. Tento týden je dobrá příležitost

11. březen 2024

Tento týden je Světovým týdnem glaukomu neboli zeleného zákalu. Na některých očních klinikách je možné od 11. do 15. března navštívit lékaře a nechat si preventivně změřit oční tlak.

Zelený zákal totiž nebolí a změření očního tlaku může být pro další vývoj zraku zásadní. Platí to hlavně pro lidi nad čtyřicet let. Pokud se toto onemocnění neléčí, může dojít ke slepotě.

„Zelený zákal se na rozdíl od šedého zákalu nemusí poznat včas, protože pacient o něm neví. Toto onemocnění způsobuje zvýšený oční tlak a to člověk nepocítí. Na štěstí se dá velmi jednoduše a přesně změřit. Všichni lidé starší čtyřiceti let by si měli aspoň jednou za dva roky nechat změřit oční tlak. I naše klinika Oftex se připojila ke Světovému týdnu glaukomu a každý, kdo přijde, bude u nás tento týden vyšetřen,“ říká MUDr. Vladimír Korda.

Kapky jsou dobrým řešením

Při zeleném zákalu dochází k poškození nervových vláken v důsledku zvýšeného očního tlaku. Operace v tomto případě není jednoduchým řešením jako například u zákalu šedého. A v pokročilém stádiu už se s tím nedá moc dělat. Proto je osvěta zásadní a vyšetření může být pro člověka, který je na začátku tohoto onemocnění, velmi důležitá a oko zachraňující.

„Za posledních dvacet let se vyvinuly nové typy léků v kapkách, takže k operacím se uchylujeme velmi málo. V 95 až 98 procentech případů řešíme léčbu pomocí kapek. Je to permanentní léčba do konce života. Pokud je ale člověk zodpovědný a pravidelně kape, zůstává kvalita očí dobrá,“ uzavírá oční lékař Korda.

Jaké jsou typy zeleného zákalu a jaká je další možnost léčby kromě kapek? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související