Zájem o plavby po Vltavě mezi Budějovicemi a Týnem stále roste, vodní linky jsou i součástí MHD

22. červenec 2022 08:03

Za první dva měsíce sezony plavebními komorami na Vltavě mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou proplulo více než 14 tisíc lidí. To je zhruba o tisícovku víc než ve stejném období loňského roku. Ukazují to data vodohospodářů. Zájem o lodní turistiku má v posledních dvou letech stále rostoucí tendenci, pociťují to i navázané služby přímo v krajském městě.

„Jezdíme sem každý rok a moc se nám tady líbí. Loď jsme přivezli na vozíku do přístavu v Českém Vrbném. Tam jsme ji dali na vodu a teď tady jezdíme. Nejdřív jsme se vydali do Budějovic, protože tam jsem sloužil na vojně, projdeme se po městě, pak pojedeme dolů po řece,“ říká turista Václav Moravec.

Se svým výletním člunem zastavil u nové přístavní hrany pod Dlouhým mostem v Českých Budějovicích. S infrastrukturou na říční cestě je spokojený. „Je to paráda, něco podobného tu chybělo, teď se sem vejde spousta lodí,“ pochvaluje si.

Čtěte také

Za podobným druhem turistiky přijíždí do krajského města stále více lidí. Podle ředitele destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáše Polanského je tradičně největší provoz na plavební komoře v Českém Vrbném. „Mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou jezdí větší výletní lodě, které mají kapacitu šedesát až osmdesát osob, ale i menší loďky,“ dodává.

Zvýšený zájem také registrují provozovatelé plavby lodí a dalších atrakcí na řece Malši v centru Českých Budějovic. „Posílili jsme víkendy a jezdí dvě naše lodě. Přesto se nedá říct, co je oblíbenější, protože dost záleží na věkové skupině. Starší lidé a turisté mají raději komentované plavby, mladší ročníky a rodiny s dětmi upřednostňují šlapadla,“ uvádí manažerka konceptu Lanna Linda Hetešová.

Lodní linky L61 a L62 můžou navíc lidé využívat jako součást městské hromadné dopravy. Veškeré informace o aktuálním provozu plavebních komor a přístavů jsou na webu stezkavltavy.cz.

Spustit audio

Související