Zákon proti dezinformacím? „Nejde o omezení svobody tisku, ale o obranyschopnost země,“ argumentují bezpečnostní experti

Česko je v informační válce s Ruskem, shodli se účastníci odborné konference v Poslanecké sněmovně, nejvyšší představitelé bezpečnostních a ozbrojených složek státu. Rusko dlouhodobě sbírá informace o aktivitách Česka, ale také se výrazně podílí na dezinformacích. Aktivita Moskvy se na této scéně zvýšila po vyhoštění ruských diplomatů kvůli výbuchům ve Vrběticích. Ministerstvo vnitra teď chystá návrh zákona, který by měl dezinformační scénu omezit.

Bezpečnostní složky státu dlouhodobě upozorňují na sílící hrozbu ze strany Ruska, které sbíralo a stále sbírá citlivé informace o energetice nebo české armádě.

Čtěte také

Podle ředitele vojenského zpravodajství Jana Berouna Česko Ruskům otevřelo dveře v 90. letech, například dodávkami ruských vrtulníků. „To jim umožnilo vytvořit neuvěřitelnou infrastrukturu, která byla ve své podstatě naprosto neprůhledná,“ popisuje.

Informační válka

Po útoku na Krym v roce 2014 začala Moskva budovat i českou dezinformační scénu. Nepravdivé informace v lidech vzbuzují strach. Rozkládají společnost a její hodnoty tím, že útočí na vše dobré, vysvětluje základní mechanismus dezinformací náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn. „Mají jednu jednotnou linku – najděte jakýkoli jednotící pozitivní prvek ve společnosti a napadněte ho, shrnuje.

Lidé musejí mít v lásce hodnoty, za které jim stojí za to se bránit.
generálmajor Karel Řehka, náčelník generálního štábu

Že je Česko v informační válce s Ruskem, potvrzuje i ředitel BIS Michal Koudelka: „Ruské špičky říkají, že válčí proti NATO, to znamená i proti nám. Rusko nás označilo za svého nepřítele. A svého nepřítele, tedy NATO nás a západní společnosti – chce zničit. K tomu využije všechny možnosti a prostředky, které má. A jedním ze silných prostředků jsou právě dezinformace.“

Hodnoty nejsou klišé

Obrana země v otevřených konfliktech, jako je válka na Ukrajině, nezávisí jen na bojeschopné armádě, ale i na odhodlání zemi bránit. A to může jen sjednocená společnost, upozorňuje náčelník generálního štábu generálmajor Karel Řehka.

Čtěte také

„Vím, že to zní jako klišé, ale je to základ. Nemůžete o tom mluvit, když tomu lidé nevěří. Když to nechtějí, nejsou na to hrdí. Lidé musejí mít v lásce hodnoty, za které jim stojí za to se bránit,“ vysvětluje.

Svoboda, nebo bezpečí?

Zpravodajské služby by proto uvítaly zákon, kterým by mohly dezinformační scénu kontrolovat, aby nevytvářelave společnosti takzvanou pátou kolonu.

„Všichni jsme pro svobodu projevu, ale na druhou stranu nemůže každý říkat něco, co zemi oslabuje a co buduje předpolí pro nepřítele,“ vysvětluje šéf vojenského zpravodajství Jan Beroun, podle kterého není zákonná regulace omezením svobody tisku, ale posílením obranyschopnosti země.

Návrh zákona by mělo předložit Ministerstvo vnitra do konce října.

autoři: Iveta Vávrová , agf
Spustit audio

Související