Záludnost sametky podzimní spočívá v jejím mimotělním trávení. Parazit trápí zejména psy, co pomůže?

23. říjen 2023

Na dnešek jsme připravili radioporadnu o našich zvířatech a domácích mazlíčcích, zejména o psech. Naším hostem je zvěrolékař MVDr. Petr Burka z Veterinární kliniky HKvet s.r.o. v Hradci Králové. 

Petr Burka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pojďme k vnějším parazitům, což jsou hlavně blechy, ale také tzv. sametka podzimní. Už název podzimní značí, že může nyní psy trápit.
Ano, může. Je to parazit, který se vyskytuje u psů nejčastěji v období od července do září. Ale tím, jak se nám prodlužuje teplý podzim, je hezké počasí, může se vyskytovat ještě teď. Sametka podzimní je takový oranžový brouček. Larva parazituje hlavně na pejscích, může ale napadat i kočky. Nejčastěji se vyskytuje v meziprstí.

Čtěte také

Její záludnost je v tom, že má tzv. mimotělní trávení. To znamená, že se dostane na zvířátko a při vkusu vniknou do kůže trávicí enzymy, které začnou rozkládat pokožku, tím ona se živí. Ale vznikne tam velká zánětlivá alergická reakce a projevuje se to výrazným vykusováním a vylizováním meziprstí. Tam pak nacházíme takové malé oranžové chomáčky, což jsou právě sametky.

Mohou se sice objevit i jinde po těle, ale nejčastěji je to v tlapkách. Protože ten parazit se nachází na trávě a právě tam se pejsek prochází, takže ho nachytá na sebe. A v tlapkách jsou právě nejčastěji v meziprstí, kde je teplo a vlhko. Tam je sametka chráněna kožními záhyby, tam se jí daří nejlépe.

Jak se jí bránit? Pomůže třeba něco jako protibleší obojky nebo kapičky, které se dávají na kůži?
Sametka je záludná také v tom, že na ni ty obojky úplně nefungují. Nejlépe na ni účinkují kapičky s účinnou látkou fipronylem, která na sametku funguje výborně. Na ostatní parazity, třeba blechy a klíšťata, už fipronyl nefunguje tak dobře, protože je na trhu už delší dobu a paraziti si na něj postupem času zvykají.

S pomocí veterinárního lékaře zastavíte alergickou reakci na vstříknutý trávicí enzym. A zkonzultujete, jak se proti sametkám bránit dál.
MVDr. Petr Burka, zvěrolékař

Takže četnost podávání musí pak být častější, máme právě potom různé obojky nebo je nyní trend tablety, které fungují výborně a na blechy a klíšťata o mnoho lépe.

Co když už se sametka usadí v psím kožichu?
Tam je největší problém zabránit extrémnímu svědění, které ty pacienty hodně trápí.

Čtěte také

To znamená, že tady už pak musíme často vyhledat veterinárního lékaře, abychom zastavili alergickou reakci na onen vstříknutý trávicí enzym. A zkonzultovat, jakým způsobem se proti sametkám bránit dál.

Pokud už má pejsek nějaký obojek nebo podanou tabletu, abychom domluvili další postup, co podat dál. Abychom psovi zase nedali těch preparátů příliš a nakonec mu spíše neublížili, než pomohli.

Je nějaká šance, až se ochladí, že sametky přestanou? Nebo pomohl by třeba i nějaký psí šampon?
Určitě se jich pes zbaví sám, protože larvy sametky, jakmile se v uvozovkách najedí, když to tak řeknu, tak dospějí a toho hostitele opustí. Ale i lokální terapie může pomoci.

Petr Burka a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Šamponů je na trhu velká spousta, nemyslím si, že by bylo úplně vhodné časté koupání jako takové. Zbavíme se tedy těch larev, zůstanou tam už jen ty trávicí enzymy, které dráždí. Ale existují i různé protiparazitární šampony, které by mohly pomoci ještě lépe.

Celou veterinární radioporadnu s MVDr. Petrem Burkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související