Zánět středního ucha nejčastěji vzniká ze silné rýmy

27. září 2023

Rýma a silné nachlazení může mít nepříjemné komplikace. Zánět se může Eustachovou trubicí přesunout do středního ucha. Nejčastěji postihuje děti. V případě silného projevu je nutné přistoupit k propíchnutí ušního bubínku a odsátí hnisu.

Užíváme si sice ještě poslední slunné dny, už skoro týden ale máme astronomický podzim, který se již brzy projeví také venkovními teplotami. Větrné počasí, deštivo, chladno nebo střídání teplot, to vše jsou také důvody pro častější nachlazení, které může vyústit do velmi bolestivého zánětu středního ucha.

Nejčastěji vzniká následkem silné rýmy, kdy se z nosohltanu Eustachovou trubicí hleny a zánět přesunou do středního ucha. Tímto onemocněním častěji trpí děti, které ještě neumí dobře smrkat a v případě silné rýmy se jim pak hleny hromadí v nosohltanu a dutinách. U velmi malých dětí je pak na místě jim odsávačkou z nosu odsávat hleny. Je to nejlepší prevence dalších komplikací. Pokud si dítě stěžuje na bolest v uchu, je na místě co nejdříve navštívit dětského lékaře, který zváží další postup.

Zánět středního ucha je velmi bolestivý

Bolest vzniká tlakem zánětu na ušní bubínek. V případě bolestí uvnitř ucha je na místě zajít co nejdříve k lékaři na oddělení ORL, aby posoudil, zdali je již zanícený i ušní bubínek a je nutné provést paracentézu - propíchnutí ušního bubínku a následnou punkci, kdy se ze středního ucha odsaje hnis. Tím dojde k okamžité úlevě.

Tento nepříjemný lékařský úkon je nutné provést raději preventivně. Pokud by se ušní bubínek protrhl tlakem hnisu svévolně, vzniklý otvor se pak obtížně hojí a hrozí následky v podobě sníženého sluchu. V počátcích zánětu se jako léčba do zevního zvukovodu vkládají lancety napuštěné antibiotikem.

Prevence nade vše

Zánětu středního ucha je vždy lepší předejít. Vyvarujte se nachlazení, v zimě ve větrném počasí noste pokrývku hlavy a silnou rýmu se snažte co nejdříve vyléčit. Čelo udržujte v suchém teple – ideální je vlněná nebo kožešinová čelenka nebo šátek. Inhalace raději nezkoušejte. Zánět by se mohl ještě více rozšířit.

Spustit audio