Západočeské lázně chystají velkolepé oslavy zápisu do UNESCO

28. červenec 2021 10:05

Výbor světového dědictví Organizace spojených národů zapsal na seznam UNESCO celkem 11 lázeňských měst, známá jako Slavné lázně Evropy. Jsou mezi nimi Karlovy Vary, Mariánské i Františkovy Lázně. Při této příležitosti se chystají velkolepé oslavy.

Karlovy Vary

Oslavy budou třídenní. Začnou už tento pátek v Karlových Varech. „Začínáme v 15 hodin UNESCO jarmarkem ve Dvořákových sadech, budeme ukazovat dalších 14 památek, které jsou také v rámci České republiky zapsány na seznam UNESCO,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Program bude pokračovat v 17 hodin akcí pod názvem Jsme in, kde bude primátorka společně se starosty Mariánských a Františkových Lázní odpovídat na dotazy ohledně zápisu. Od 20.30 se návštěvníci Karlových Varů mohou těšit na koncert Michala Hrůzy před hotelem Thermal a ve 22 hodin koncert symfoniků na Tržní kolonádě.

Františkovy Lázně

V sobotu se bude slavit ve Františkových Lázních. Už v 9 hodin začne Vine food festival. Na programu budou vystoupení několika kapel, akce pro děti i slavnostní mše. Ve 14 hodin proběhne slavnostní oznámení. „Večer se mohou lidé těšit na koncert Jakuba Děkana i skupinu Koala s Petrem Kolářem. Novinkou pro Františkovy Lázně je, že jsme nechali zpracovat videomapping, který bude promítán na Společenském domě Casino,“ řekl starosta Jan Kuchař za hnutí STAN.

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně s oslavami začnou v neděli v 10 hodin. „Samozřejmě budeme také s paní primátorkou a s panem starostou oficiálně oznamovat vstup do UNESCO. To máme naplánováno na 13. hodinu. Bude hrát například kapela Bourbon Grass a jsem rád, že se nám podařilo sehnat Argemu. Na rozdíl od Prahy se ještě pořád nebojíme ohňostroje, takže odpálíme rachejtle,“ prozradil část programu s úsměvem Martin Kalina z Pirátské strany.

Spustit audio