Zapečené houby se šunkou a vajíčkem
Sláva, už rostou. Když jdu z lesa s plným košíkem, potkávám další nadšeně se usmívající houbaře s podobnou nadílkou. Letošní rok začal být k houbařům milosrdný.
Houbaření je česká vášeň, o tom není pochyb. Tak mi připadá, že dávat někomu návod, jak houby zpracovat a co z nich vařit, je tak trochu nošení dříví do lesa. Ale pár dobře míněných rad snad neuškodí.
Když si z lesa houby přineseme, měli bychom je zpracovat co nejrychleji, zvlášť pokud máme mezi úlovky i měkčí druhy. Zpracovat houby znamená vrhnout se na ně s nožíkem – očistit je, nakrájet, položit na papír a strčit do ledničky nebo na nějaké suché chladné místo, třeba do nevytápěné spíže.
Nikdy je nedávejte do sáčku z plastu nebo mikrotenu. Měkké houby raději použijte hned, tvrdé druhy vydrží asi dva dny. Co nespotřebujeme hned, nakrájíme na sušení nebo zamrazíme. A s tím okamžitým snědením je to u nás doma jednoduché – první, co jde vždycky na talíř, je smaženice. Vajíčka s houbami se ale dají kombinovat i jinak.
5 větších hlav hub
5 - 8 plátků šunky s vysokým obsahem masa
5 vajec
Sádlo
Sůl, pepř
Zapékací nádobu si vymastíme, dno poklademe středními až většími houbami hlavičkami dolů, osolíme a lehce opepříme. Dáme na 15 minut zapéct a pak mezi hlavičky položíme plátky šunky a rozklepneme vajíčka. Za dalších deset minut je hotovo a houbová dobrota bude s čerstvým chlebem na stole.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.