Zapomenuté osudy lidí z továrny v Jesenici u Rakovníka opět ožívají. Obuvnické podkůvky odtud putovaly do celého světa

23. listopad 2018 07:43

Ševci kdysi vylepšovali boty obuvnickými podkůvkami. A právě na výrobu podkůvek se specializovala továrna v Jesenici u Rakovníka. Před více než 150-ti lety ji tam vybudoval známý podnikatel Karel Lüftner. Jeho firma získala dokonce několik medailí od císaře. Dnes tu sídlí hudební klub a malé technické muzeum.

Martin Louženský z občanského sdružení Muzeum Jesenická továrna ve svém volném čase pátrá po historických dokumentech i lidských osudech. Před šesti lety poprosil obyvatele Jesenice, aby prohledali půdy a kůlny a podívali se, jestli tam nenajdou něco zajímavého. Výsledky pátrání teď vystavuje přímo v bývalé továrně.

Logo

„Továrna fungovala na páru, takže tady byl parní stroj a kováři si pravděpodobně svítili svíčkami nebo petrolejkami,“ rozhlíží se Martin Louženský po velké místnosti osvětlené velkými lampami. Zdobí ji nejen vitríny s obuvnickými podkůvkami a ševcovskými nástroji, ale také pánský oblek a dámské šaty z 19. století. „Toto jsou originály, které nám dovezla pravnučka již pátá v generaci po zakladateli továrny Karlu Lüftnerovi, která žije v Tyrolských Alpách.“

Ševcovské nástroje i obuvnické podkůvky jsou vystavené v původních vitrinách, které jsou tady nejspíš 150 let Martin Louženský je vyčistil, nasvítil a vdechl jim nový život

Martin Louženský návštěvníky ochotně provede po celé továrně. Ukáže jim obrovské kleště, kterými švec vytahoval boty, aby netlačily. Uvidíte řadu historických nástrojů a dozvíte se, že firma zásobovala například i rodinu Kinských. V době největšího rozkvětu v továrně pracovalo až 80 zaměstnanců. Továrnu si v roce 1929 propachtoval Ludvík Urban. S ručně kresleným katalogem zboží jezdil po celém světě.

Výrobky firmy Lüftner se prý dočkaly i několika medailí na výstavě ve Vídni
Spustit audio