Zastupitele lze volit jen v místě trvalého bydliště. Platí to i v nemocnicích nebo domovech pro seniory

3. říjen 2018 16:02

V pátek a v sobotu můžeme využít svého volebního práva a jít vybírat zastupitele obcí a měst. V komunálních volbách ovšem platí, že každý volí pouze v místě svého trvalého bydliště. Stejná pravidla mají ti, kteří jsou v nemocnici nebo bydlí v domově pro seniory.

„Volbu musí každý chápat tak, že je k něčemu pro něho, takže volit by měl. A kdo nevolí, nemá říkat něco za rohem,“ komentuje Anna Hořická, která bydlí v Centru sociálních služeb Staroměstská v Českých Budějovicích. Zde ji navštíví členové volební komise s přenosnou urnou.

Patří mezi seniory, kteří mají v zařízení trvalé bydliště, a proto zde může hlasovat i v komunálních volbách. Takových lidí je podle ředitele Jiřího Tetoura v Centru sociálních služeb Staroměstská většina.

„Další klienti, kteří tu nemají trvalé bydliště a chtějí volit, využívají podporu převážně rodinných příslušníků, kteří je vezmou do volebních okrsků,“ doplňuje Jiří Tetour.

V Němčicích volby nebudou. Nikdo tu nechce dělat starostu

02747483.jpeg

Celkem 100 lidí žije v Němčicích na Strakonicku a nikdo z nich nechce být po komunálních volbách starostou. V obci proto ani nepodali kandidátku. Němčice tak jsou jednou z devíti obcí v celém Česku, kde se v pátek 5. října a v sobotu 6. října neotevře volební místnost.

Takzvané mobilní urny mohou využít pacienti hospitalizovaní v českobudějovické nemocnici. I zde platí podmínka trvalého bydliště v příslušném okrsku. „Co se týče komunálních voleb, tak v tomto okamžiku neevidujeme žádného pacienta voliče, který by patřil do našeho volebního okrsku. Toto budeme řešit až v den samotných voleb,“ uvádí mluvčí Iva Nováková.

Pokud bude chtít volit někdo, kdo má trvalé bydliště v jiném okrsku, může si podle ní zažádat o propustku a nechat se rodinnými příslušníky odvézt na místo.

Volit mohou i lidé v českobudějovické vazební věznici, pokud v daném okrsku mají trvalé bydliště.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související