Závislost na alkoholu je nutné zavčas rozpoznat

10. duben 2019

Minulý týden jsme poprvé otevřeli téma, kterému se budeme věnovat v průběhu měsíce dubna – alkoholismus. Zvýšená konzumace alkoholu je jedním z hlavních problémů dnešní společnosti a alkoholismus je bohužel stále na vzestupu. Alkohol je nejdostupnější společenská droga, jejíž efekt je v počátku velmi bagatelizován. Radí MUDr. Petr Grenar.

Závislost se vytváří především u lidí, kteří s popíjením alkoholu začali již v mladistvém věku. Vznikající závislost můžeme zavčas poznat podle několika příznaků. Mezi ně patři navyšování pravidelné konzumace a neschopnost dodržet krátkodobou abstinenci.

Alkohol je nejdostupnější i nejoblíbenější droga. Při konzumaci padají zábrany, stáváme se vtipnější, veselejší, společenštější… Problém je, když nás alkohol začne ovládat jako droga. Kromě tělesných a fyzických problémů způsobuje i závislost. Nutí nás pak k tomu, abychom konzumovali alkohol stále více a častěji.

Závislost je možné včas rozpoznat

Mezi běžné signály o tom, že něco není v pořádku, patří časté a každodenní popíjení alkoholu. Na alkohol se po celý den těšíme a večer si už bez alkoholu neumíme představit. Konzumace se postupně začne přesouvat z večera na celý den, pijeme časně odpoledne a pak i večer a z jedné skleničky se stávají skleničky tři a následně celá láhev. Závislost následně začne zasahovat do běžného života. Ničí vztahy – většinou partnerské. Komplikace jsou i v práci, kdy nám alkohol naruší dobré vykonávání pracovních povinností. Jedním ze signálů, že už jsme již alkoholici, je, pokud jsme schopni usednout po požití alkoholu za volant. Závislost nás už v tomto případě zcela limituje. Napijeme se, protože alkohol potřebujeme, přestože víme, že pojedeme autem. To už je hraniční mezník, kdy je již nutné tento stav jednoznačně řešit. Vznikající závislost je potřeba zavčas rozpoznat ještě před tím, než se dostaneme za tuto hranici.

Hlavní výstraha je zvyšování konzumace

K situaci, kdy usedneme po požití alkoholu za volant, by samozřejmě vůbec nemělo dojít. Vznikající závislost můžeme zavčas rozpoznat právě díky postupnému zvyšování konzumace alkoholu. To je velké varování, že se řítíme do problému. Celý problém je ale individuální. Někdo vydrží denně pít tři, čtyři piva a dávku nezvyšuje. Varování je především pokud konzumace stoupá například během roku, nebo šesti měsíců, kdy začínáme s jednou skleničkou a postupně už potřebujeme dvě, tři a více... V tu chvíli je nutné být opatrný a uvědomit si, že se postupně dostáváme do závislosti.

Krátkodobé abstinence, které již nelze dodržet

Varování je, když bez alkoholu vůbec nemůžeme vydržet. Takovou menší kontrolou naší závislosti může být předsevzetí, že měsíc budeme abstinovat. Pokud to vydržíme, alkohol pro nás ještě není vážný problém a nemusíme se ho zcela zříkat. Jestliže to ale nevydržíme, je nutné si uvědomit, že se se závislostí už potýkáme a máme našlápnuto k tomu, abychom se stali skutečnými alkoholiky. Pak je rozumné pokusit se plánovaný měsíc abstinence prodloužit na celý rok nebo na doživotí.

Spustit audio