Zdravotnictví má příležitost k restartu, konstatuje Feltl z Asociace nemocnic. Hrozí omezení péče?

8. listopad 2023

Šest tisíc lékařů z nemocnic po celém Česku dalo od prosince výpovědi z přesčasů. Požadují, aby se počet přesčasů, které mohou za rok odsloužit, vrátil na původních 416 hodin. Od 1. října je totiž limit dvojnásobný. Žádají taky navýšení platových základů. Odměna za práci přes čas tvoří často až polovinu platů lékařů v nemocnicích. Hostem Ranního interview je ředitel VFN v Praze a místopředseda Asociace nemocnic David Feltl.

Mají lékaři, kteří si chtějí vyjednat lepší pracovní podmínky, vaši podporu?

Čtěte také

Zdravotnictví doteď bylo postaveno na soustavě různých tlaků, protitlaků, gentlemanských dohod, nějakým způsobem to fungovalo a nikdo s tím nic nedělal. A čekalo se, kdy to bouchne. Teď se to stalo ohledně zákoníku práce a přesčasů.

Máme dvě možnosti. První z nich je, že se vezmou nějaké peníze a nasypou se lékařům, všichni řeknou fajn a jedeme dál. Tohle bych považoval za promarněné peníze a promarněnou příležitost.

Pak je možnost si říct – dobře, je to je příležitost k restartu, pojďme se na to podívat komplexněji, pojďme se podívat na to, jak probíhá tvorba úhradové vyhlášky, na co konkrétně jdou peníze. Kde se dává moc, kde se dává málo, jak třeba racionalizovat síť zdravotnických zařízení nebo vůbec péči.

Pokud by se skutečně stalo, že od prosince tito lékaři nebudou pracovat přesčas, bude VFN schopna zajistit veškerou péči? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související