Ze školního kabinetu až na vrcholky And za tamní „královnou“ s Ivo Králíčkem a Petrem Voldánem

Doslova tak putujeme v dalším pokračování pořadu Na cestách s Petrem Voldánem. A to s Ivo Králíčkem, který na Biskupském gymnáziu v Hradci Králové vyučuje biologii i matematiku a působí i na Katedře biologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové.

Musím konstatovat, že na předměty, kterými pravidelně dokresluji téma rozhovoru s partnery nebo připomínám destinace, do kterých na rozhlasových vlnách cestujeme, by mi tentokrát nestačil ani pořádný “loďák”.

Biolog, kantor a milovník přírody na cestách

Čtěte také

Povětšinou spojuje Ivo Králíček svoje putování - ať už doma nebo v zahraničí - se svým povoláním a zároveň koníčkem. Takže z Hradce Králové, kde jsme se ve škole setkali, postupně vyrážíme do prostoru přírodní památky Na Plachtě v Hradci, abychom se dostali třeba až do And v Peru, za holandskými tulipány, do Mexika nebo třeba do Kyrgyzstánu.

Je to velice příjemné putování za přírodními unikáty, zvířaty, ptáky, ale také památkami lidské civilizace. Myslím, že nudit se při poslechu rozhodně nebudete.

Sny se mají plnit

Podle písničky nejen o vánocích a jak uslyšíte, Ivo Králíček se snaží postupně alespoň některé ze svých snů naplňovat. Vystoupat na jeden z moderních divů světa po více než tisícovce schodů do výšky téměr 2 500 metrů vysoko a na vlastní oči vidět Machu Picchu, je takovým příkladem.

Jeden ze splněných snů Ivo Králíčka - Machu Picchu

Tak jako třeba dostat se na místo, kde v Peru roste jedna z nejpodivuhodnějších rostlin - Puya. Spatřit Královnu And, která může vyrůst až do patnácti metrů i s více než dvaceti tisíci květů, to musí být ohromný zážitek a Ivo Králíček vám ho na rozhlasových vlnách zprostředkuje.

Poušť, ptáci, tulipány i kudlanky

Čtěte také

Vějíř aktivit biologa, kantora, milovníka i ochránce přírody z Hradce Králové je neobyčejně široký. A tak si u mikrofonu povídáme jak o kudlankách a křižácích Na Plachtě, tak o tom, jaké to je na kole v písku pouštní krajiny (písek z kufříku se hodil) nebo cestách se studenty. Do Španělska i jinam.

V nejnovějším vydání pořadu Na cestách se dostaneme i do Ekvádoru, na Iberský poloostrov a do dalších zajímavých lokalit. Uslyšíte, jak se nám propojují draví ptáci s tulipány nebo i zdánlivě obyčejnými houbami.

Sběratel učebnic

Je vůbec možné, aby při takovém vytížení a rozmachu zájmů a aktivit měl ještě Ivo Králíček nějaký koníček? Dovíte se, že je. A hodně netradiční zálibou je podle mého vášeň pro učebnice biologie a matematiky.

Natáčíme s Ivo Králíčkem

Můj host je sbírá, ale i používá, takže se jeho studentům stává, že se vyrovnávají s neobvyklými zadáními z učebnic různých zemí a také různých let… Možná uslyšíte i můj povzdech - takového kantora bych si jako student přál.

Jestli chcete mít stejně pohodový a obohacující pocit jako já, nalaďte si nás v pondělní premiéře pořadu Na cestách jako obvykle po zprávách v 18:00 na stanicích Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice, případně si vyhledejte rozhovor s Ivo Králíčkem v audio archivu pořadu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související