Ze soboty na neděli bude vrcholit meteorický roj Perseid

9. srpen 2023 11:38

O víkendu bude vrcholit každoroční meteorický roj Perseid. Meteory jsou vidět už nyní a jejich frekvence pozvolna stoupá. V noci ze soboty na neděli ale bude možné na obloze mimo města pozorovat mezi půlnocí a 04:00 až 80 meteorů za hodinu, z toho deset až 20 může být opravdu jasných.

Roj Perseid pravidelně nastává mezi 17. červencem a 24. srpnem. „Letos ta aktivita bude maximální v neděli 13. srpna v ranních a dopoledních hodinách, ale pozorovatelné to samozřejmě bude nad ránem té noci,“ uvedl opavský astronom Tomáš Gráf v Astronomickém okénku Českého rozhlasu Ostrava.

Pro nejlepší viditelnost doporučují astronomové místo vzdálené od měst, s výhledem do všech stran. Dalekohled není potřeba, meteory se objevují náhodně po celé obloze a jsou dost výrazné na to, aby bylo možné je spatřit okem.

„Jestliže někdo bude mít chuť si úkaz vyfotografovat, podrobnější návod je na stránkách České astronomické společnosti astro.cz,“ dodal Gráf.

Perseidy svůj název získaly od souhvězdí Perseus, od něhož zdánlivě vylétají. Meteoroidy tohoto roje vstupují do atmosféry rychlostí 59 km/s, začínají zářit v 120 kilometrech nad zemí a po několika desítkách kilometrů pohasínají. Při průletu atmosférou se částečky menší než zrnka písku vypaří.

autor: František Tichý | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související