Zrnka z komety Swift-Tuttle prolétávají atmosférou. V srpnu uvidíte až sto meteorů za hodinu

6. srpen 2023

Perseidy, jeden z nejnápadnějších meteorických rojů, zdobí srpnovou noční oblohu. „Meteorický roj je úkaz, kdy meteory zdánlivě vyletují z jednoho místa. V případě Perseid se toto místo nachází v souhvězdí Persea,“ vysvětluje jihočeská astronomka Jana Tichá.

Samotný meteor je úkaz, který vzniká, když do atmosféry Země vlétne drobné zrnko pocházející z komety, nebo asteroidu. „Třením o atmosféru, která je hustší než kosmický prostor, se ionizuje vzduch kolem toho prolétávajícího zrníčka a my pak na obloze vidíme světelné stopy, takové záblesky, někdy až čárky. Tomu se říká meteor,“ připomíná Jana Tichá.

Perseidy jsou meteorický roj způsobený drobounkými prachovými zrnky z komety Swift-Tuttle. „Ta byla objevena v roce 1862 americkými astronomy Swiftem a Tuttlem. Víme, že je periodická. Vrátila se po 130 letech v roce 1992, kdy jsme právě začínali na Kleti a pozorovali ji. Další návrat komety se očekává v roce 2125,“ doplňuje astronomka.

Zrnka z komety Swift-Tuttle prolétávají zemskou atmosférou vždy v srpnu. Maximum roje připadá na 11. až 13. srpna, kdy je údajně k vidění až sto meteorů za hodinu. První Perseidy je ale podle Jany Tiché možné pozorovat už od druhé poloviny července, roj ustává 24. srpna.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související