Ze zrušené železnice na Chrudimsku by mohla být cyklostezka

23. srpen 2023 10:45

Vlaky po ní nejezdí skoro půl století, ale nahradit by je mohla kola. To je v kostce plán několika obcí na Chrudimsku. Zaniklou železnici z Hrochova Týnce do Chrasti chtějí nechat upravit tak, aby ji mohli využívat cyklisté. Přípravy jsou ale teprve na začátku.

Natáčíme přibližně v polovině cesty spojující Rosice a Blansko. „Jsme nedaleko od místa, kde dříve stávala zastávka vlaku Brčekoly,“ popisuje rosický starosta Zdeněk Volejník (Občanské sdružení Rosice) a připomíná místo, které lokální železniční trať proslavilo asi nejvíc. A to tím, že koleje vyletěly do vzduchu.

„Na konci války tady místní sokolská odbojová skupina partyzánů vyhodila německý vlak do povětří. Byl tady hodně široký a hluboký kráter a ta trať zůstala vyřazená z provozu.“

Na zaniklou železnici u Brčekol upozorňuje cedule

Definitivně se tady provoz zastavil před 45 lety. Koleje zmizely a trať už připomíná vlastně jen zarostlý násep. „Naše železniční dráha spojující Chrast a Hrochův Týnec byla stavěná na konci 19. století a v roce 1978 jel poslední vlak. My jsme se rozhodli, že bychom tu trať chtěli nějakým způsobem oživit.“

Štěrk, nebo asfalt?

Rosice tak nejdřív dokončily turistický okruh po stopách zaniklé železnice a další krok zahrnuje spolupráci obou sousedních měst - Hrochova Týnce a Chrasti. „Projekt cyklostezky Chrast – Rosice a dále na Přestavlky a Hrochův Týnec bychom šli po drážním tělese,“ představuje celý plán starosta Chrasti Vojtěch Krňanský (Naše Chrast). Proměna má zatím ale jen hrubé obrysy.

„Řešíme varianty, jestli to má být cyklostezka ze štěrkodrtě přírodního rázu, nebo asfaltová. Všechno je to o penězích a o tom, mít ty pozemky.“ Určitě se nepodaří získat pozemky, které teď patří teplárnám. Cyklostezka by ale jinak měla věrně kopírovat zaniklou trať.

Spustit audio

Související