Zelenkovi a Růtovi

20. květen 2022

V ulici Biskupcova, v pětipatrovém domě č. 4 s tmavou fasádou, žili ještě v květnu rou 1945 Jan Zelenka-Hajský se svou rodinou.

Jan Zelenka-Hajský byl 47letý učitel a zřejmě klíčový spolupracovník parašutistů. Do pomoci zapojil i 41letou manželku Františku a syna Jana Milíče Zelenku, kterému bylo tehdy 18 let. Všichni dřív bydleli kousek od Teplic, jenže po Mnichovské dohodě se museli přestěhovat.

Jan Zelenka-Hajský byl sokolem už na severozápadě Čech a hned po okupaci v roce 1939 začal dávat dohromady sokolskou odbojovou organizaci. S přáteli ze sokola pak vytvořil ještě radikální frakci sokolské organizace, která se jmenovala Říjen a začala fungovat na jaře roku 1942.

Důležité kontakty na odbojové skupiny

Pamětní deska na domě v Biskupcově ulici č. 2 na Žižkově připomíná tragický osud rodiny Zelenkových a Rutových

To úplně nejdůležitější se ale stalo v zimě – konkrétně v lednu se totiž Zelenka napojil na výsadek Anthropoid, znal jejich úkol. Jan Zelenka-Hajský pro Kubiše a Gabčíka sháněl informace – i na Pražském hradě. Měl kontakty na odbojové skupiny, na Sokoly, vybíral spolupracovníky a hledal úkryty.

Gestapo ale nakonec na Zelenkovi přišlo. Do jejich bytu vpadlo 17. června – stejně jako k Moravcovým přes ulici. Jan Zelenka-Hajský se vyhnul zatčení tím, že se přímo v bytě otrávil. Syn Jan Milíč Zelenka nebyl doma, spáchal sebevraždu ještě ten den v pražských Záběhlicích. Františku Zelenkovou čekala policejní věznice v Praze na Pankráci, později deportace do Terezína a nakonec v říjnu poprava v koncentračním táboře Mathausen.

Spustit audio