Zeman na Radiožurnálu: V programovém prohlášení vlády se mi líbí podpora zahraničních misí

16. únor 2014
Hovory z Lán

Ještě před posledními Hovory z Lán to vypadalo, že se Martin Stropnický v životě nemůže stát ministrem obrany. Dnes už je ve funkci téměř měsíc. Čím Miloše Zemana přesvědčil? I to bylo jedním z témat nedělních Hovorů z Lán.

„Prezident sám nemůže navrhovat ministry, proto jsem panu Babišovi spíš doporučoval, než navrhoval ponechat ve funkci dosavadního ministra obrany Vlastimila Picka,“ upozorňuje na úvod Miloš Zeman.

V takové situaci podle něj prezidentovi zbývají dvě možnosti – buď navrženého ministra jmenovat, nebo nechat premiéra vykonávat jeho funkci a tím jej neúnosně zatížit. Miloš Zeman zvolil první variantu. „Ve vládním programovém prohlášení se mi kromě toho líbí i to, o čem jsme s panem Stropnickým mluvili, a to podpora zahraničních misí,“ vysvětluje.

„Vím, že v české společnosti panuje vůči zahraničním misím značný odpor. Na setkáních s občany – dojde-li na toto téma – vždy cituji Nevilla Chamberlaina ze září 1938, který prohlásil: ‚Proč bojovat za zemi, o níž nic nevíme?‘ Touto zemí myslel Československo.“

Dalšími tématy Hovorů z Lán, které moderovali Jan Pokorný a Petr Nováček, bylo zvolení nové ombudsmanky Anny Šabatové, prezidentovo plánované vystoupení ve sněmovně nebo třeba odložení návštěvy uzbeckého prezidenta.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , pno , als
Spustit audio