Země živitelka připomene 30 let porevolučního zemědělství a problém sucha

22. srpen 2019 07:08

Největší český agrosalon Země živitelka letos klade důraz na péči o krajinu a šetrné zemědělství. Akce začíná na výstavišti v Českých Budějovicích ve čtvrtek 22. srpna a potrvá pět dní. Návštěvníkům se představí téměř 600 vystavovatelů.

Hlavním tématem letošního ročníku jsou podle ředitele výstaviště Mojmíra Severina výzvy českého zemědělství. K těm se váže například konference o českém zemědělství po roce 2020, která je naplánovaná na pátek.

Stejně důležitá bude podle něj i sobotní konference, na které budou premiér Andrej Babiš a ministr zemědělství Miroslav Toman mluvit s odborníky o suchu. „Musím říct, že jsme byli velmi potěšeni, že přijali pozvání i odborníci z Izraele. Izrael je špička v hospodaření s vodou a v technologiích spojených se závlahami,“ dodává Mojmír Severin.

Velký důraz pořadatelé agrosalonu kladli na přípravu programu pro běžné návštěvníky. Po loňské výstavě historických zemědělských strojů, která mapovala 100 let českého zemědělství, letos připomenou deset milníků, které ovlivnily české zemědělství v posledních třiceti letech.

Čtěte také

Podle obchodní ředitelky výstaviště Evy Jílkové nebudou chybět ani zajímavé zemědělské exponáty. „Hned za hlavní bránou bude čtyřpásový traktor, dále obrovské tříkolky, které slouží jako rozmetadla, a navážeme na minulý rok, kdy jsme měli v amfiteátru vystavené letadlo Čmelák, letos se nám podařilo sehnat ještě jeho předchůdce z 50. let, a to zemědělské letadlo Brigadýr,“ říká.

Státní zemědělský intervenční fond a Potravinářská komora zase vsadili na ochutnávky regionálních potravin i výrobků oceněných známkou Klasa, Bio nebo Regionální potravina. „Ti, kteří se tam zastaví, mají možnost ochutnat speciality a nové výrobky určené i pro oblast bezlepkových a bezlaktózových diet,“ zve ředitel Potravinářské komory pro programování a strategii Miroslav Koberna.

Návštěvníci agrosalonu Země živitelka se budou moct zúčastnit také tradičních národních dožínek, které jsou naplánované na sobotu. Pro děti bude připravený Dětský zemědělský svět a součástí programu výstavy bude i prezentace nejmenšího evropského plemene skotu Dexter.

Spustit audio

Související