Zemědělci protestují v Praze proti politice EU. Přidali se i farmáři z Královéhradeckého kraje?

19. únor 2024 09:04

V Praze dnes protestuje část zemědělců. Chtějí upozornit na problémy tuzemského zemědělství a projevit nesouhlas s politikou EU. Akci podporují i někteří rolníci z Královéhradeckého kraje, podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Je jasné kolik zemědělců odjelo do hlavního města podpořit protest proti vládě?
Koordinátor protestů zemědělců za Královéhradecký kraj ještě včera večer odmítal říci, kolik traktorů, případně další zemědělské techniky, do Prahy z našeho kraje odjede. A dnes ráno mi telefon nezvedl. Podle Policie České republiky ale z našeho kraje odjelo do hlavního města republiky celkem 15 traktorů.

Zemědělci do Prahy odjížděli v noci. Způsobili nějaké komplikace v dopravě?
Nikoliv, podle policistů vše proběhlo naprosto bez potíží. Zemědělci se na parkovišti u jednoho z obchodních domů na okraji Hradce Králové sjížděli brzy ráno. Policisté akci pouze monitorovali, kontrolovali například nájezdy na dálnici.

Čtěte také

Zemědělci zamířili do Prahy po takzvané staré silnici směrem na Chlumec nad Cidlinou a hranice Královéhradeckého kraje opouštěli zhruba ve 3:30 ráno.

K dnešní akci se ovšem část zemědělců odmítla připojit. Znáš důvod?
někteří nechtějí mít nic společného s organizátory dnešní demonstrace nebo nesouhlasí s formou tohoto protestu. Obecně ale platí, že se zemědělcům tu dnešní akci moc komentovat nechtělo. A to jak těm, kteří ji podporují nebo se jí přímo účastní, tak an těm, kteří ji kritizují.

První skupina má prý obavy z odvety politiků a druhá zase z reakcí zemědělců, kteří se k dnešní akci připojili.

Čtěte také

Další protesty zemědělců se pak dají očekávat ve čtvrtek. Vyzvaly k nim zemědělské organizace střední a východní Evropy, nesouhlasí s agrární politikou Evropské unie. Co to může znamenat v Královéhradeckém kraji?
Rozhodně dopravní problémy u hraničních přechodů s Polskou republikou. Dají se totiž čekat protestní jízdy k hranicím, kde se zemědělci setkají se svými kolegy z dalších zemí. V našem případě jde o Polsko.

Právě k uspořádání takových jízd zmiňované zemědělské organizace rolníky vyzývají. K zapojení se do čtvrtečního mezinárodního protestu vyzývá třeba i Agrární komora České republiky. Potíže se tak dají čekat například na komunikacích v Náchodě, kde je hraniční přechod nedaleko centra města.

Spustit audio

Související