Zemřel herec a dabér Stanislav Fišer. Svůj hlas propůjčil filmovému náčelníkovi Apačů Vinnetouovi

11. červen 2022 13:14

Ve věku 90 let zemřel herec a dabér Stanislav Fišer. Hrál například ve filmu Pěnička a Paraplíčko, v mnoha seriálech, ale především na divadle. V Městských divadlech pražských odehrál víc než stovku rolí v komediích a komorních muzikálech. Největší úspěchy ale slavil v dabingu. Propůjčil svůj hlas třeba inspektoru Clouseaovi a hlavně náčelníkovi Apačů Vinnetouovi.

Stanislav Fišer začínal s herectvím na přelomu 40. a 50. let. Zahrál si třeba v komedii Rodinné trampoty oficiála Tříšky. Jeho divadelním ředitelem byl Jan Werich, na kterého rád vzpomínal.

Na prknech Městských divadel pražských měl úspěch třeba v komedii Charleyova teta a mnoha dalších. Neodmítal ani malé role, kterým uměl dodat originální výraz. Nejvíc ho ale proslavil dabing. Za všechny role jmenujme komisaře Clouseaua v sérii o Růžovém panterovi.

V roce 2004 Fišer prodělal kvůli rakovině hrtanu operaci. Přišel tehdy o svůj atypický hlas a pro komunikaci musel používat speciální elektronické mluvítko.

Domovské divadlo ABC na Stanislava Fišera ale nezapomnělo a tak se na jeho jeviště vrátil v několika němých rolích, které si s chutí užíval i po osmdesátce.

autor: Jan Herget
Spustit audio