Zemřel režisér Juraj Jakubisko. Poslechněte si ho v rozhovoru Radiožurnálu

25. únor 2023, aktualizováno

Když po něm v dětství stříleli, přirovnával kulky ke kapkám vody. A první akt prý nakreslil v 16 letech. Řeč je o známém slovenském režisérovi Juraji Jakubiskovi. Proč odložil šály a nosí už jen klobouk? A jak se připravuje na natáčení filmu Slovanská odysea? Také na to se ho ve vysílání Hosta Radiožurnálu zeptal moderátor Petr Král.

„Měl jsem nádherné dětství, protože jsem si válku neuvědomoval,“ vzpomíná Juraj Jakubisko. Dítě si podle něj smrt příliš nepřipouští. „Vnímal jsem okolní svět jako krásný, ne jako nebezpečný,“ popisuje.

„Maloval jsem jako Picasso,“ pokračuje ve vzpomínání s nadsázkou. „Všichni jsme byli v dětství výtvarně naladění nebo psali přítelkyním básničky, ale jen někomu to zůstalo,“ zmiňuje Juraj Jakubisko s tím, že s malováním pokračoval na umělecké škole.

Před rokem podstoupil transplantaci. „Získal jsem české srdce od dárce z Prahy,“ popisuje. Přiznává však, že nový orgán se v jeho pohledu na svět nijak zvlášť neprojevil. „Ani ho necítím. Je to takový zázrak,“ tvrdí.

Smrti se prý nebál. „Všechny moje filmy se jí dotýkají. Bral jsem ji jako něco tajemného a magického. Dává mi naději, protože ne každý umírá nešťastný,“ zamýšlí se.

Známý režisér Juraj Jakubisko rád natáčí filmy, které se nějakým způsobem dotýkají smrti

Jak vnímá roli hudby ve filmu? A proč při natáčení rád spolupracuje se svou manželkou? Také to se můžete dozvědět z audio záznamu rozhovoru.

autoři: Petr Král , šše
Spustit audio