Zemřela legendární výtvarnice Jitka Svobodová. Připomeňte si ji nedávno otevřenou výstavou v GHMP!

17. duben 2023

Dne 15. května zemřela Jitka Svobodová. Malířka, autorka kreseb a prostorových objektů patřila k respektovaným uměleckým osobnostem, které na scénu vstoupily v 60. letech. Základní osu její nové výstavy Za hranou viděného tvoří kresby mnohdy až monumentálních rozměrů. Vidět je můžete ve druhém patře Městské knihovny, kam za architektem expozice Josefem Pleskotem a kurátorkou Helenou Musilovou vyrazil kolega Karel Oujezdský.

„Vystudovala malbu, zmiňuje, že chtěla být sochařka, a je nejznámější jako kreslířka. Což zní všechno trochu jako paradox, nicméně není – ona je velmi vizuální a velmi výtvarná. A to přesto, že jejími hlavními náměty jsou nejběžnější předměty a jevy z každodenního života. Dokáže vdechnout takový zvláštní, až metafyzický charakter tomu, co zobrazuje, je to až neuvěřitelné,“ popisuje tvorbu výtvarnice Jitky Svobodové kurátorka výstavy Za hranou viděného Helena Musilová.

Expozice výstavy Jitka Svobodová: Za hranou viděného

K tvorbě Jitky Svobodové byla nakladatelstvím Arbor Vitae v roce 2022 vydána rozsáhlá monografie; v rámci výstavy v GHMP bude vydán průvodce výstavou doprovozený fotografiemi z instalace. Výstava bude k vidění do 20. srpna 2023.

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související