Žena by měla být v kontaktu s gynekologem celý život. Obtíže se mohou týkat i malých děvčátek

27. září 2018

Nepravidelnosti cyklu, infekce, myomy či endometrióza. A samozřejmě také klimakterium. Oblasti, které si žádají důvěrnou a dlouhodobou spolupráci pacientky a gynekologa.

Hormonální změny v klimakteriu u řady žen přinášejí mimo jiné i ony nepopulární návalové stavy. „Návaly jsou vlastně důsledky stresu. Stresem totiž pro tělo může být i pokles činnosti vaječníků a hladiny hormonu estrogenu. Tělo vyplavuje adrenalin, zvyšuje se činnost srdeční a mohou nastat palpitace, pocení, rozlady – to všechno zdánlivě bez příčiny,“ vysvětluje gynekoložka Marie Turková. „U starších žen, ještě po klimakteriu v období senia zase pozor na extrémní stavy suchosti a svědivosti sliznic coby možný předstupeň dalších potíží,“ dodává.

I obor gynekologie dnes mnohde nabízí nová řešení, alternativy a postupy. „Samostatnou kapitolou jsou některé operace – kdysi nepříjemně radikální, velké a zatěžující, dnes ovšem šetrné, miniinvazivní. Třeba u nás na klinice díky moderní robotické chirurgii,“ říká Marie Turková, lékařka z Fakultní nemocnice Olomouc.

Gynekologické potíže se mohou týkat i děvčat v raném věku. „Málo se ví o tom, že třeba úplně malá děvčátka – novorozenci a kojenci – mohou trpět například  nepříjemnými srůstovými potížemi,“ upozorňuje gynekoložka Marie Turková.

autor: Bořek Volný
Spustit audio