Ženy před covidem zřejmě chrání hormon estrogen, zjistili čeští vědci. Pomoci by mohl i mužům

29. prosinec 2021

Ženský pohlavní hormon estrogen zřejmě chrání ženy nejen před těžším průběhem covidu-19, ale i dalších virových onemocnění. Vyplývá to ze zjištění českých odborníků Univerzity Karlovy, které zveřejnil vědecký časopis International Journal of Molecular Sciences.

Estrogeny jsou v těle ženy důležité pro správné fungování pohlavního systému, ale zároveň pozitivně ovlivňují i srdce a cévy. Nabízela se proto otázka, jestli mají nějaký vliv i na průběh onemocnění covid-19.

Čtěte také

Zvláště když statistiky prakticky z celého světa už od začátku pandemie ukazují, že na tato nemoc je smrtelnější pro mužské pohlaví. Konkrétně v České republice zemřelo skoro o pět tisíc mužů více než žen. A to přesto, že koronavirem se nakazilo více žen – rozdíl je téměř 75 tisíc.

Teoreticky by to mohlo být lepšími zdravotními návyky žen, tedy že se o sebe víc starají. Ale vliv estrogenu jako rozdílového hormonu naznačují i světové statistiky. Výrazné byly rozdíly především v Africe, kde mají ženy hodně dětí a tím i vyšší množství tohoto hormonu v těle.

„U některých typů rakoviny dostávají ženy po operaci jako lék tamoxifen, což je modulátor estrogenového receptoru, a proto jsme chtěli zjistit, jestli se tam objeví nějaká spojitost s průběhem covidu-19,“ přibližuje profesor Karel Smetana, vedoucí Centra nádorové ekologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Čtěte také

„Ženy byly rozděleny do dvou skupin podle toho, jestli už byly po menopauze, anebo před ní, přičemž některé užívaly tamoxifen a jiné ne. A bylo vidět, že ženy bez tohoto léku daleko častěji onemocněly covidem-19 než ženy, které ho  braly.“

Čeští odborníci zároveň dali dohromady dostupné studie a zjistili, že to není náhoda, že tento efekt se projevuje i u dalších virových onemocnění. A to nejen u člověka, ale i u zvířat –vždy jsou na tom samičky v produktivním věku výrazně lépe.

Estrogen brání cytokinové bouři

Vědci se při svém výzkumu zaměřili na receptory neboli přenašeče estrogenu v buňkách a především jejich modulátory, které je usměrňují. A zjistili, že právě tyto modulátory estrogenového receptoru chrání ženu před těžším průběhem virových onemocnění, a to docela zajímavým mechanismem, který je buď závislý, nebo nezávislý na estrogenovém receptoru.

Čtěte také

Vědci si to podle profesora Smetany ověřili na myších. „Když se dostanou estrogeny do dýchacího systému samečka, tak má daleko méně receptorů ACE2, pomocí kterých proniká koronavirus SARS-CoV-2 do organismu pacienta. Takže žena má v tomhle směru velikou výhodu, protože má daleko méně receptorů pro tento virus.“ 

Zároveň se ukázalo, že účinek, který je nezávislý na estrogenovém receptoru, přímo zastavuje množení koronaviru. „A to je zcela zásadní, protože estrogen výrazným způsobem snižuje produkci právě těch proteinů, které jsou odpovědné za zvýšenou produkci cytokinů a cytokinovou bouři.“ 

Už dřívější, zahraniční studie ukázaly, že právě cytokiny hrají významnou roli v nemoci covid-19. 

Estrogen lékem i pro muže

Ženské pohlavní hormony by tak mohly ochránit i muže před těžším průběhem covidu-19. Americká Stony Brook University na Long Islandu už to dokonce zkouší. Probíhá tak studie, kdy muži v počáteční fázi nemoci covid-19 dostávají jako léčivo estrogenové náplasti, které běžně používají ženy v menopauze, kdy se u nich zastavuje produkce estrogenu. Zatím ještě nejsou známé výsledky.

Čtěte také

Český přehledový článek, na kterém se podíleli vědci z Anatomického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Katedry buněčné biologie Přírodovědecké fakulty tamtéž a Biocevu, potvrzuje, že estrogen, respektive modulátory estrogenového receptoru, skutečně mají potenciál jako protivirová léčiva.

A to nejen u koronaviru SARS-CoV-2, ale zřejmě i pro další virová onemocnění, jako je MERS, ebola nebo třeba západonilská horečka. Potřeba samozřejmě budou ještě další studie.

Poslechněte si celou Vědu Plus s Lucií Vopálenskou.

Proč mají některé už i předškolní děti narušený sluch? A proč se ve stále nižším věku projevují poruchy sluchu u seniorů? U dětí roste výskyt zánětlivého syndromu PIMS-TS po prodělaném covidu-19. A jak se daří žralokům?

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související