Zhasnou na povel nebo změní barvu podle nálady. Jsou chytré žárovky také praktické a ekonomicky výhodné?

14. březen 2022

Zhasnout světlo pomocí hlasového asistenta v telefonu nebo měnit jas a barvu osvětlení podle nálady. To a mnohem více nabízejí chytré LED žárovky. Organizace dTest otestovala celkem 11 stmívatelných a barevně nastavitelných SMART žárovek. Kromě měření světelného toku a úhlu svícení zajímalo odborníky také to, jak složité je jejich ovládání pomocí technologie bluetooth, wi-fi nebo brány.

Ač by se zdálo, že jsou chytré LED žárovky ovládané na dálku mobilním telefonem či hlasem módním výstřelkem, prodeje dokazují, že se pomalu stávají standardem. A to i přes svoji vysokou pořizovací cenu.

„Lidé si již zvykli, že mobilním telefonem mohou ovládat zámky aut, nastavovat termostaty nebo ovládat bílou elektroniku, zejména pračky. Takže i žárovky ovládané na dálku si nacházejí své příznivce mezi běžnými spotřebiteli. Přesto lze čekat, že chytrá elektronika nepřežije v té podobě, jako je teď. Dolehnou na ni zcela jistě snahy o ekologičnost,“ predikuje redaktor časopisu dTest Tomáš Jeřábek.

Drahé, ale zajímavé

Nejjednodušší žárovky se s telefonem párují pomocí technologie Bluetooth, jiné potřebují speciální bránu

Do testu bylo zařazeno celkem 11 svítidel, pět stmívatelných žárovek a šest barevně nastavitelných, jejichž ovládání se lišilo výrobce od výrobce.

„Velmi doporučuji seznámit se se způsobem ovládání ještě před samotným nákupem. V případě jednodušších žárovek totiž postačí pouze chytrý mobilní telefon a technologie bluetooth. Řadu jiných žárovek ale takto spárovat s telefonem nelze, a je třeba dokoupit si speciální zařízení, takzvané brány.“

Co by si měl spotřebitel před nákupem takové žárovky rovněž uvědomit, je to, že z ekonomického hlediska pořízení takového svítidla žádný smysl nedává. „Pokud vás ale přitahuje myšlenka, že si na žárovce nastavíte barevné světlo, automatické rozsvěcení nebo zhasínání, jsou chytré žárovky určitě zajímavé. Ekonomicky se ale nevyplatí, potvrzuje Jeřábek.

Abyste totiž jejich funkcionalitu využili naplno, musíte je zhasínat přes aplikaci, a ne vypínačem. Takové žárovky tedy pořád odebírají proud a neustále vyhledávají nebo vyžadují spojení s telefonem.“

Výsledky dTestu:

  • Dobrý poměr cena/výkon nabízejí žárovky TP-Link.
  • Konkrétní výsledky najdete v aktuálním čísle časopisu dTest nebo na webu organizace dTest.

Spíše estetika, než reálný užitek

V neposlední řadě jsou takové žárovky také mnohem dražší než běžné LED žárovky. „Vzhledem k tomu, že jde o novou technologii, ceny žárovek v našem testu začínaly na 200 korunách. Nejdražší žárovka stála 1450 korun. Pozitivní ale bylo, že jsme nenašli žádný špatný produkt.“

Šok z vysoké ceny se výrobci snaží zmírnit výčtem dalších zajímavých funkcí žárovek. Některé žárovky například nabízejí nastavení náhodného rozsvěcení. „Away mode funguje tak, že pokud opustíte byt, budou se v něm náhodně rozsvěcet a zhasínat některé žárovky, aby to vypadalo, že jste doma. Nejde ale o reálný užitek, spíše lze mluvit o doplněk estetické funkce.“

Překvapením testu byly pak údaje, které výrobci uváděli o úhlu svícení. „Pokud výrobce tuto informaci vůbec uváděl, ve všech případech údaj nebyl správný. Například výrobce TP-Link své žárovky podceňoval, naopak výrobce Solight své výrobky značně přecenil,“ upozorňuje redaktor dTestu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.